Antioxidanty a fytoestrogény
Oxidácia, ktorá prebieha v organizme je zdrojom škodlivých vedľajších produktov.
Oxidácia, ktorá je normálnym chemickým procesom v organizme je zdrojom voľných radikálov. Voľné radikály molekúl kyslíka sa viažu na ióny vodíka, ktorý sa napojí na ďalšie molekuly a vzniká reťazová reakcia, ktorá môže poškodiť ľudské bunky a tkanivá. Antioxidanty sú látky, ktoré brzdia a zastavujú túto reťazovú reakciu a bránia rozmnožovaniu voľných radikálov. Chránia tak ľudské bunky pred poškodením. Voľné radikály vznikajú tiež pri fajčení, alebo inhaláciou škodlivých plynov. Dostatočný príjem antioxidantov je potrebný, aby chránil ľudský organizmus pred poškodením.
Strava bohatá na antioxidanty je dôležitým ochranným faktorom pred vznikom chorôb.
Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty je predpokladom posilnenia a udržania zdravia a imunity. Hlavnými antioxidantmi sú vitamíny E a C a karotény. Medzi antioxidanty zaraďujeme i flavonoidy. Výskumy dokázali výhody príjmu antioxidantov v prirodzenej strave pred ich príjmom vo forme výživových doplnkov. Karotény sú pigmenty, ktoré dodávajú zelenine a ovociu ich žltú, oranžovú, alebo červenú farbu. Poznáme takmer 500 druhov karoténov. Predovšetkým alfa a betakarotény. Karotény prijímané v prirodzenom stave v potravinách majú pozitívny a ochranný vplyv na zdravie človeka. Flavonoidy sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Poznáme takmer 4000 druhov flavonoidov a polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí. Obsahujú bohatú škálu týchto látok. Flavonoidy majú antioxidačný, protizápalový a antibakteriálny účinok. Pozitívny účinok flavonoidov na srdce a krvný obeh bol dokázaný mnohými uznávanými vedeckými štúdiami. Fytoestrogény sú svojou chemickou stavbou a štruktúrou blízke ženskému pohlavnému hormónu, takzvanému estrogénu. Pôsobia dokonca podobným spôsobnom, len v podstatne slabšej intenzite. Prirodzeným zdrojom fytoestrogénov sú strukoviny, sója, alebo niektoré semená. Konzumácia fytoestrogénov vytvára účinnú bariéru pred vznikom onkologických ochorení. Predovšetkým ženám radia odborníci konzumovať potravu bohatú na tieto látky. Týka sa to predovšetkým žien po menopauze.