Selén v potrave
Selén je dôležitý minerál, ktorý zohráva v metabolizme dôležitú úlohu.
To podčiarkuje potrebu dostatočného príjmu tohto stopového prvku v našej potrave. Nedostatočný príjem selénu v potrave znamená riziko pre naše zdravie. Selén je nielen dôležitý stopový prvok, ale i významný antioxidant. Je súčasťou dôležitého enzýmu, ktorý sa nazýva glutatión peroxidáza. Ten sa podieľa na ochrane organizmu pre voľnými radikálmi.
Nedostatok selénu je rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení.
Podľa zistenia vedcov, nižšia koncentrácia selénu v krvi ako 30 mq znamená až šesťnásobne zvýšené riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. To predpokladá denný príjem selénu na úrovni 50-70 mq. Situácia na Slovensku nie je ružová. Nedosahuje ani zďaleka priemer iných krajín. Na Slovensku sa priemerný príjem selénu pohybuje okolo 40 mq denne. Napríklad vo Fínsku, alebo Japonsku je to vyše 120 mq selénu denne. Okrem srdcovocievnych ochorení zohráva selén pozitívnu úlohu pri liečbe zápalov a chronických bolestí. To platí predovšetkým pri chronických zápalových a degeneratívnych ochoreniach kĺbov. Ochranná úloha selénu sa potvrdila pri vzniku nádorových ochorení a oslabení imunitného systému. Otrava selénom vzniká pri dlhodobom dennom príjme nad 300 mq.
Selén sa nachádza v rastlinnej i živočíšnej potrave.
Celkový obsah selénu v domácej potrave nie je na Slovensku dostatočný. Príčinou je nízky obsah selénu v pôde. Sme preto odkázaní na konzumáciu potravín, ktorá pochádza z pôdy s vyšším obsahom tohto minerálu. Selén sa nachádza v celozrnných obilninách, kukurici, pšeničných klíčkoch, cesnaku, cibuli, strukovinách, či v orechoch. Nachádza sa v rybách, predovšetkým v morských. Selén sa nachádza i v hubách. V prípade potreby je možné siahnuť i po niektorom výživovom doplnku, ktorý obsahuje selén.