Strava a skúsenosti lekára

Skúsenosti nie sú práve ružové. Situácia nedáva dôvod k optimizmu.

Ľudia sa príliš zdravo nestravujú. Dávajú prednosť rýchlym a nezdravým jedlám. Príčinou môže byť rýchly životný štýl a nedostatočná dostupnosť zdravých potravín. Fast foody sú na každom rohu. Na dennom menu v reštauráciách dominujú tradičné jedlá. Pripravujú sa rýchlo, lacno a jednoducho. Dopyt prevažuje a tak dominujú stále prevládajú na jedálnom lístku. Výsledok ?

Konzumuje sa veľa tukov, cukrov, solí a balastných chemických látok.

Konzumuje sa veľa dovozových, priemyselných a skladovaných potravín. Ľudia priberajú na váhe a prichádzajú zdravotné problémy. Obezita, metabolické ochorenia, tráviace a pohybové ťažkosti. V závese na tomto teréne prichádzajú chronické srdcovocievne problémy. Degeneratívne zmeny na kostiach, kĺboch a skelete môžeme priamo spojiť s nezdravým životom a stravovaním. Nepríjemnou skutočnosťou sa stáva, že vek, v ktorom sa začínajú objavovať prvé zdravotné problémy sa posúva nadol. Veľa mladých ľudí a ľudí v strednom veku trpí rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré majú základ v nesprávnom stravovaní.

Prvým krokom na vyriešenie zdravotných problémov je zmena životosprávy.

Zmena jedálneho lístka. Opustenie starých, zabehaných zvykov a stereotypov. Trvalá zmena na nové a zdravé spôsoby. Nebýva to ľahká cesta. Úspešnosť nebýva vysoká. Zvyk je naozaj železná košeľa. V tomto prípade viac ako kdekoľvek inde. Zmena si vyžaduje veľa pevnej vôle, pozitívnej motivácie, ale hlavne sebadisciplíny. Začiatky sú ťažké a namáhavé. Kroky sústavné a pomalé. Výsledky sa dostavujú pomaly. Nečudo. Ak niekto jedol nezdravé jedlá 30- 40 rokov, tak za mesiac-dva sa nedajú čakať zázraky. Prídu až po čase. Ako odmena za odvahu a disciplínu.

Ľudia dnes konzumujú veľa priemyselnej potravy.

Chemicky upravovanej s veľkým množstvom chemických látok, balastných prvkov a konzervantov. Pozrime sa len na farebné nápoje, mrazené potraviny, rôzne pochutiny, polotovary, jedlá s neprirodzenou dlhou trvanlivosťou. Odpoveď sa ponúka sama. Mnoho importovaných a exotických potravín a zeleniny obsahuje veľké množstvo chemických látok. Sotva by prežili transport cez pol zemegule. Chémia dokáže zázraky… Žiaľ i v ľudskom tele.

Sme svedkami nadmernej konzumácie solí. Veľké množstvo potravín je konzervované pomocou soli.

Všetky instantné potraviny majú vysoký obsah soli. S cukrom je to podobne. Celková spotreba cukru sa v posledných desaťročiach niekoľkonásobne zvýšila. Cukor je takmer všade. V potravinách, v nápojoch i polotovaroch. Cukor je i tam, kde ho vôbec nečakáme. V kečupoch, v musli, alebo v pečive. Dostávame ho do tela prakticky v nekontrolovanom množstve.

Biela múka je základom dnešného jedálneho lístka.

Chlieb, pečivo, cestoviny, sladkosti, či knedle sú plné bielej pšeničnej múky. Málo živín, veľké porcie, nadváha a obezita. Konzumujeme veľké množstvá lacných rafinovaných tukov. Rôznych margarínov a olejov. V plastových fľašiach, v akciách, vo veľkých množstvách. V koláčoch, zmrzline, či v nátierkach. Lekári vidia dôsledky. Nie je to lichotivý pohľad. Ľudia potrebujú lieky. Ochorenia sú v mnohých prípadoch chronické a ireverzibilné. Kvalita života klesá. Klesá výkonnosť, vitalita i radosť zo života. Zdravotné ťažkosti zmenia život. Zmenia priority. Veľa sa hovorí o prevencii. Základom prevencie je úprimná  snaha o potrebné pozitívne zmeny.

Strom Zdravia 2