Homocysteín a jeho úloha

Homocysteín je často diskutovaná téma.

Napísalo sa už veľa článkov a publikovalo veľa názorov. Mnohé sú zásadne protichodné. Čítali sme veľa zaujímavých podporných materiálov, ale počuli sme i veľa negatívnych a zamietavých postojov. Zrejme až budúcnosť prinesie definitívnu a objektívnu odpoveď. V každom prípade stojí za zmienku venovať čas a priestor tejto zaujímavej téme.

Problematika homocysteínu je spojená s výskumom a liečbou civilizačných ochorení.

Civilizačných ochorení v od roku 1960 neustále pribúda. Rastie počet pacientov, prudko rastú i náklady na diagnostiku a liečbu civilizačných ochorení. Negatívny trend neustále pokračuje. S malými úspechmi sa ho darí spomaľovať, no vyhliadky nie sú vôbec pozitívne. Srdcovocievnych a metabolických ochorení pribúda. V odborných kruhoch sa už vážne hovorí o epidémii.

Homcysteín je aminokyselina, ktorá vzniká priamo v organizme.

Vzniká demetyláciou metionínu. Metionín sa prijíma v potrave. Pri metabolizme metionínu sú potrebné vitamíny B2,B6, B12 a kyselina listová. Potrebný je tiež zinok, magnézium a lecitín.  Homocysteín je látka vlastná ľudskému organizmu a organizmus ju potrebuje. Jeho úlohou je prenášať do buniek metylové skupiny, ktoré sú stavebnými látkami pri tvorbe proteínov. Pomáha deleniu buniek a uľahčuje využitie kyslíka v bunkách a tým pri získavaní potrebnej energie.

Zvýšená hladina homocysteínu znamená toxicitu pre organizmus.

Zistilo sa, že ľudia trpiaci srdcovocievnymi ochoreniami mali zistenú vyššiu hladinu homocysteínu v krvi. V skratke. Čím viac homocysteínu v krvi, tým väčšia miera toxicity pre ľudský organizmus. Vysoká hladina homocysteínu poškodzuje cievy a tým spôsobujú vznik srdcovocievnych ochorení a komplikácií.

Na metabolizmus homocysteínu vplývajú vitamíny B2, B6, B12 a kyselina listová.

Pri ich nedostatku sa zhoršuje metabolizmus homocysteínu a stúpa jeho hladina v krvi. Nedostatok týchto vitamínov v potrave spôsobuje zvyšovanie hladiny homocysteínu. Problémom dnešnej doby je znižovanie obsahu týchto vitamínov v našej potrave. Priemyselná potrava má za následok, že prísun predmetných vitamínov sa v našej prirodzenej potrave znižuje. Zmena stravovacích návykov, znehodnotená pôda a globalizácia obchodu priniesla, že obsah vitamínov v kupovanej a konzumovanej potrave sa stále znižuje. S klesajúcim prijmom vitamínov B2, B6, B12 a kyseliny listovej stúpa i hladina homocysteínu v krvi.

Fajčenie a nedostatok menovaných vitamínov zvyšuje hladinu homocysteínu v krvi.

Príjem dostatočného množstva vyššie menovaných vitamínov zabezpečuje správny metabolizmus homocysteínu a bráni jeho hromadeniu v krvi. Tým blokuje jeho devastačné zmeny na cievny systém. Základom je správne stravovanie a zdravý životný štýl. Konzumácia dostatočného množstva vitamínov a minerálov. Problémom je, že s našej strave je ich stále menej.. O homocysteíne môžeme diskutovať a polemizovať. Stojí za to, trochu sa zamyslieť. Nezatracovať, ani neospevovať. Máme svoj vlastný zdravý rozum. Budúcnosť dá odpovede.

Strom Zdravia 2