Ako sladiť bez cukru

Sladká chuť ovládla masy !

Spotreba bieleho rafinovaného cukru v posledných desaťročiach dramaticky stúpa. Poznáme štatistiky, podľa ktorých spotreba cukru na jedného obyvateľa v Európe stúpla za posledných päťdesiat rokov takmer desaťnásobne ! Alarmujúce čísla. Sladká chuť ovládla svet. Ako rástla spotreba cukru, tak sa menili i naše chute. Zvykli sme si na sladkú chuť. V mnohých prípadoch sme blízko k závislosti. Veľká časť ľudí nedokáže žiť bez silnej a podmanivej chuti. Aký kontrast oproti minulosti ! V minulosti ani nepoznali cukor. Sladili len medom. Sladká chuť bola zážitkom. Dnes sladká chuť dominuje.

Konzumácia bieleho rafinovaného cukru priamo ovplyvňuje náš zdravotný stav a zdravotnú prognózu.

Ako vo všetkom inom, i tu treba poznať mieru. Trochu sladkej chuti určite nám zdravie nezničí. Dnes sme svedkami skôr abúzu sladkostí vo všetkých podobách. Tomu zodpovedá i zhoršujúci zdravotný stav obyvateľstva. Dramaticky stúpa výskyt cukrovky II.typu. Rastie počet obéznych ľudí. Prudko rastie počet obéznych detí. Stravovacie návyky sa formujú v detstve. Úmerne tomu stúpa i výskyt srdcovocievnych ochorení. Vplyv stravy na zdravie, výkonnosť a dĺžku života nemôže dnes nikto spochybniť.

Konzumácia cukru sa vymkla spod kontroly.

Týka sa to väčšiny z nás. Konzumujeme ho automaticky. Je skoro všade.. Návyk si neuvedomujeme. Prvým krokom pri eliminácii bieleho rafinovaného cukru je náhrada trstinovým cukrom. Je to dobrý krok. Je to len začiatok. Máme k dispozícii i iné sladidlá. Nemusíme sa úplne vzdať obľúbenej sladkej chuti. Len ju rozumne korigovať a kontrolovať. Rozmýšľajme, čo jeme a pijeme. Či nesladíme veľa a zbytočne. Pozor, cukor je takmer všade ! Aj tam, kde by sme ho nečakali.. Stačí si pozrieť na zloženie výrobku. Cukor bude takmer všade.

Základným princípom je využívanie sladidiel s nižším glykemickým indexom.

Obľúbeným a zdravým sladidlom je med. Dôležitý je samozrejme jeho pôvod a kvalita. Kvalitný a zdravý med je výborná a zdravá pochutina. Sladká a zdravá. Výborné chuťové vlastnosti majú i niektoré sirupy. Javorový, jablkový, alebo špaldový sirup. Medzi výborné sladidlá s veľmi nízkym glykemickým indexom môžeme zaradiť sirup z agávy, stéviu, alebo brezový sirup xylitol. K dispozícii sú i obilné slady, napríklad jačmenný slad. Nezabúdajme na naše ovocie ! Ovocie je veľmi príjemným a prirodzeným zdrojom sladkých chutí. Predovšetkým domáce sezónne ovocie, ako marhule, hrušky, či hrozno nám dodajú hojnosť rozmanitých odtieňov sladkých chutí. Priamo z našej prírody.

Strom Zdravia 2