Kvalita biopotravín
Biopotraviny by mali mať punc vysokej a garantovanej kvality.
Výborné kvalitatívne parametre i chuťové vlastnosti. Výber potravín je na každom z nás. Je to naše slobodné a individuálne rozhodnutie. Mnohí ľudia si dnes vyberajú biopotraviny. Napriek ich vyššej cene. Investícia do drahších, ale kvalitných a zdravých potravín je investícia do zdravia. Dlhodobá a strategická investícia. Jedlo je palivo pre náš organizmus. Na kvalite záleží. Ak poskytneme organizmu naozaj zdravé a kvalitné palivo, odvďačí sa nám lepším zdravím i výkonom. Návratnosť investície býva vysoká. Biopotraviny sú väčšinou zdravé a kvalitné. Samozrejme, pozor pritom na triky rôznych špekulantov.. Bio nemusí byť vždy naozaj bio ! Svojou chuťou a pestrosťou nezaostávajú za bežnými konvenčnými potravinami. Skôr naopak. Je to zdravie, ktoré chutí. Výber, kvalita a sortiment biopotravín sa stále rozširuje. Máme možnosť kúpiť nielen tuzemské biopotraviny, ale i kvalitné biopotraviny napríklad z Nemecka, Rakúska, alebo Českej republiky. Základom každého jedla sú suroviny. Dajme prednosť kvalitným surovinám.
Biosuroviny a prirodzené čerstvé suroviny by mali byť základom nášho jedálneho lístka.
Čo najmenej konzervovaných, chemicky upravovaných a dlhodobo skladovaných potravín. Výskumy až na výmimky potvrdili benefity biopotravín pre život a zdravie človeka. Najväčším ohrozením zdravia zo strany potravín je prítomnosť chemických látok v potravinách. Snaha o maximálnu produkciu s minimálnymi nákladmi mala za následok prudkú chemizáciu potravinárskeho priemyslu. Snaha o maximálny zisk zvíťazila nad kvalitou. Zvíťazila nielen nad kvalitou, ale i nad zdravím. To je smutný dôsledok. Chemizované potraviny majú dlhú trvanlivosť. Môžu byť transportované tisíce kilometrov. Hýria silnými farbami a výraznými vôňami. Šikovný marketingový ťah. Podporované reklamou a lákavými nákupnými akciami. Dnes za polovicu ! Pri nákupe troch, štvrtý zadarmo ! Tak vyzerá prax.
Biopotraviny neobsahujú chemické látky, ani aditíva !
Neobsahujú povestné Éčka. Aditiva sú v preklade farbivá, konzervanty, látky zvyšujúce vôňu a zvýrazňujúce chuť. Umelé aditíva predstavujú záťaž a ohrozenie pre organizmus. Vyvolávajú škodlivé návyky. Umelé a chemické príchute môžu vyvolať v organizme až pocity závislosti. Každý rozumný spotrebiteľ číta informácie na obale. Nie je ľahostajný. Veď ide o zdravie.
Nie je jedno, čo máme na tanieri !
Biopotraviny neobsahujú antibiotiká, ani zbytky rastových hormónov. V dnešných časoch sme doslova svedkami abúzu antibiotík. Týka sa to nielen ľudí, ale i zvierat. Mnoho chovateľov úžitkových zvierat v honbe za ziskom a efektivitou neváha podávať zvieratám antibiotiká. Zvieratá dostávajú preventívne antibiotiká, aby sa predišlo ich prípadným ochoreniam a následným finančným stratám. Rastové hormóny urýchľujú dospievanie zvierat a zvyšujú prírastky na váhe. Za akú cenu ? Antibiotiká ničia v tele prirodzenú mikroflóru. Oslabujú imunitu organizmu. Ekologické hospodárstvo a biopotraviny sa vyznačujú tým, že je zakázané používať škodlivé a nebezpečné látky. Dnešná doba je poznačená aplikáciou metód genetického inžinierstva pri výrobe a produkcii potravín. Genetické inžinierstvo vytvára nové a geneticky modifikované potraviny. Používanie geneticky modifikovaných potravín, s skratke GMO a ich široké použitie znamená nebezpečenstvo narušenia ekologickej rovnováhy a nepredstaviteľné riziká a škody pre celý ekosystém. Ekologické hospodárstvo zásadne nepoužíva GMO. Biopotraviny nie sú výsledkom genetického inžinierstva. Zachovávajú si svoju prirodzenosť a zdravý, prírodný základ.