Vápnik v potrave

Vápnik, alebo kalcium je základný minerálny prvok ľudského organizmu.

Vápnik sa nachádza prakticky v celom ľudskom tele. Vo všetkých tkanivách, v krvi i extracelulárnom priestore. Najväčšia koncentrácia vápnika je v kostiach a zuboch. V kostiach sa nachádza až 99% všetkého vápnika, ktorý sa nachádza v organizme. Celkový obsah vápnika v tele 80 kilového muža je približne 1300-1400 gramov. Vápnik sa vylučuje predovšetkým stolicou, v menšom množstve i močom. Rovnováha hladiny vápnika sa udržuje regulačnými mechanizmami v GIT a obličkách, ktoré regulujú vstrebávanie a vylučovanie minerálu v ľudskom organizme.

Optimálna denná dávka vápnika v potrave je od 700 do 1200 mg.

Poznáme viac známych zdrojov minerálu. Na prvom mieste mlieko a mliečne výrobky. Veľa kalcia sa nachádza i v tvrdých a polotvrdých syroch. Vápnik obsahujú i orechy, strukoviny a mak. Reálna potreba vápnika v organizme sa mení počas jeho vývoja. Potreba je vyššia v dobe dospievania a paradoxne i v starobe. V tomto období dochádza k zvýšenému odbúravaniu vápnika z kostí. Odborníci odporúčajú rozdeliť dennú dávku vápnika v potrave do viacerých denných dávok. Zároveň obmedziť príjem tukov a kuchynskej soli v potrave.

Vápnik má dôležitú úlohu pre funkciu ľudských orgánov i celého organizmu.

Vápnik je dôležitým stavebným prvkom kostí a kostného skeletu. Je základnou stavebnou jednotkou zubov. Vápnik je dôležitý pre nervovosvalovú dráždivosť i vedenie nervových stimulov. Ovplyvňuje zrážanlivosť krvi i funkciu srdcového svalu. Nedostatok vápnika sa prejavuje predovšetkým na kostiach a zuboch. Nedostatkom vápnika vzniká odvápňovanie kostí, nazývané osteoporóza. Kazivosť zubov poznáme asi všetci. Nedostatok vápnika znamená vážne neurologické komplikácie spojené so zvýšenou nervovosvalovou dráždivosťou.

Strom Zdravia 2