Cukry v potrave

Cukry sú hlavným zdrojom energie pre ľudský organizmus.

V odbornej literatúre sa stretneme s pomenovaním sacharidy, alebo uhľovodíky. V podstate ide o synonymum. Zostaneme pri slovenskom spisovnom názve, teda pri cukroch. Cukry by mali tvoriť väčšinu príjmu energie v každodennej strave. Do organizmu sa cukry dostávajú v drvivej väčšine ako jednoduché, alebo inak povedané rýchle cukry. Energia pochádzajúca z týchto zdrojov sa uvoľňuje rýchlo, takmer okamžite. Potraviny obsahujúce jednoduché cukry majú vysoký glykemický index. Pocitovo sú veľmi sladké. Ich sladká chuť sa stáva často neodolateľným lákadlom. Sladká chuť láka a priťahuje.

Častá a opakovaná  konzumácia sladkých až presladených jedál sa stáva návykom.

Návykom trvalým a silným. Naše chuťové poháriky sa nadstavia na sladké chute. Návyk sa fixuje, prísun nadbytočnej energie sa zvyšuje. Zvyšuje sa i telesná váha. Obezita dostáva zelenú.. Poznáme viacero druhov jednoduchých cukrov. Najznámejšie sú glukóza, fruktóza, maltóza, alebo sacharóza. Na etiketách potravín môžeme často čítať, že obsahujú glukózový sirup, melasu, dextrózu, alebo med. To všetko je zdrojom energie. Niektoré druhy potravín ako sladené nápoje, mliečne čokolády, alebo krémové koláče majú obsah cukru. Jedna fľaša sladkého nápoja môže obsahovať i 10-15 kociek cukru. Na prvý pohľad nekonzumovateľné množstvo. Predstavte si, že v lete vypijete za deň 3-4 fľaše koly, alebo iného sladeného nápoja. Prísun jednoduchých cukrov je ohromný. A organizmus sa musí s ním vysporiadať. Je to veľká metabolická záťaž a zároveň kalorická nálož. Našťastie, potrava obsahuje okrem jednoduchých cukrov i cukry zložité. Nazývajú sa odborne polysacharidy.

Polysacharidy sú komplexné cukry zložené z veľkého množstva jednoduchých cukrov.

Energia sa z nich uvoľňuje pomaly. Potraviny majú nízky glykemický index. Sú to predovšetkým škrobové potraviny. Obilniny, ryža, cestoviny, alebo vločky. Tieto potraviny sú zdrojom zložitých komplexných cukrov, teda polysacharidov. Menované potraviny by mali tvoriť asi polovicu denného príjmu energie. V tých krajinách, kde sú škrobové potraviny významnou a prevažujúcou zložkou dennej stravy, majú podstatne lepšie zdravotné výstupy a nižšiu chorobnosť na civilizačné ochorenia. Naopak. V spoločenstvách s nízkym konzumom škrobovej potravy je zvýšený výskyt srdcovocievnych a onkologických ochorení.

Škrobová potrava obsahuje dôležitú vlákninu.

Jedálny lístok postavený na báze škrobových potravín prináša zdravotné benefity. Konzumáciou škrobových potravín, konzumáciou ovocia a zeleniny znižujeme príjem tukov a jednoduchých cukrov. Znižujeme tak i príjem nadbytočných kalórií. Škrobové potraviny dokážu dobre zasýtiť a zároveň neobsahujú veľa tukov. Konzumáciou takých potravín dokážeme ľahšie udržať prísun kalórií pod kontrolou. Pomáhajú nám udržovať a kontrolovať našu telesnú hmotnosť. Pri konzumácii treba dávať pozor na prítomnosť jednoduchých cukrov. Je smutným trendom, prisládzať mnohé potraviny. Napríklad i ovsené vločky, alebo celozrnné pečivo môže byť dochucované cukrami. Niektoré pekárenské výrobky tým strácajú na hodnote. Vlákniny v týchto potravinách môžu byť rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina sa nachádza v ovse, orechoch, či strukovinách. Nerozpustná najmä v celozrnných obilninách. Konzumácia potravín bohatých na rozpustnú vlákninu podporuje stabilitu hladiny tukov v krvi a pomáha redukovať cholesterol. Nerozpustná vláknina urýchľuje prechod nestrávených zvyškov potravy. Pomáha im zväčšiť objem a tak umožňuje ľahší prechod tráviacim systémom. Konzumácia vláknin redukuje riziko črevných ochorení a je tak základnou prevenciou pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Strom Zdravia 2