Dehydratácia
K dehydratácii dochádza najčastejšie pri zanedbaní pitného režimu.
K dehydratácii môže prispieť i užívanie niektorých liekov na odvodnenie, ktoré sa najčastejšie používajú pri liečbe ochorení srdca a liečbe vysokého tlaku. Osobitou skupinou sú ľudia s cukrovkou, alebo s niektorými metabolickými, alebo endokrinologickými ochoreniami. Dehydratácia môže vzniknúť ako komplikácia základného ochorenia.
Dehydratácia môže vzniknúť v súvislosti s akútnou infekčnou chorobou spojenou s vysokými telesnými teplotami a nadmernou stratou vody z organizmu.
Ohrozenou skupinou sú tiež pacienti po veľkých a náročných operáciách brušných orgánov. Pacienti po ťažkých úrazoch. Pacienti s poruchami vedomia. Zdravotnícky personál venovať zvýšenú pozornosť správnej a dostatočnej hydratácii týchto pacientov. Strata tekutín je úmerná vonkajšej teplote, veľkosti fyzického zaťaženia a nadmorskej výške. Pri chladnom vzduchu je strata vody potením nižšia, ale viac vody stratíme dýchaním. Strata tekutín sa zvyšuje s nadmorskou výškou. Najmä v spojení s telesnou námahou, môže dosiahnuť až 2 l za hodinu.
Pri ľahšom stupni dehydratácie dominuje celková slabosť, závrate, pocit únavy, bolesti hlavy a znížený objem moču.
Následkom dehydratácie sa znižuje objem krvi. Spomaľuje sa prúdenie krvi v krvnom obehu a dochádza k zhoršeniu prekrvenia orgánov. Často sa objavuje zhoršenie pozornosti. Hrozí strata koncentrácie. Dostavujú sa pocity únavy. Klesá fyzická a duševná výkonnosť. Dôležitým príznakom dehydratácie sú suché ústa.
Pri ťažších formách dehydratácie sa objavujú svalové kŕče a pocity mdloby.
Pokožka stráca pružnosť. Stav si vyžaduje rýchlu a efektívnu pomoc. Organizmus sa snaží vyrovnať s nedostatkom vody aktiváciou pocitov smädu. Signály smädu sa oslabujú stúpajúcim vekom. Výsledkom môže byť pomerne rýchly vznik dehydratácie u starších ľudí. Piť by sme sa mali skôr, ako pocítime smäd. Potrebné množstvo tekutín v organizme ovplyvňuje i strava. Ak je základom stravy surová zelenina a ovocie, či mliečne výrobky, môže byť príjem tekutín vo forme nápojov úmerne nižší.
Najprirodzenejším a najzdravším nápojom je čistá zdravá voda.
Vhodnými nápojmi sú ovocné šťavy, najlepšie bez pridaných cukrov a konzervačných látok. Vhodné sú i kvalitné minerálky s vyváženým obsahom minerálov a stopových prvkov. Pri niektorých druhoch minerálok musia ľudia s ochoreniami srdca a obličiek dávať pozor na nadmerný príjem niektorých minerálov. Vhodné sú i ovocné čaje. Káva a nápoje obsahujúce kofeín, ktoré sú u nás veľmi obľúbené a rozšírené, nie sú z hľadiska pitného režimu vhodné. Nápoje sú mohutne a agresívne reklamované. Ich spotreba je vysoká, dokonca i u detí. Mladí ľudia konzumujú veľké množstvá takých nápojov. Tieto druhy nápojov obsahujú veľa zložiek, ktoré sú nevhodné pre ľudský organizmus. Z hľadiska správneho pitného režimu sú často kontraproduktívne. Kofeínové nápoje stimulujú zvýšené vylučovanie moču z organizmu, čím dochádza k zvýšenému vylučovaniu vody, ktorá je pre organizmus potrebná. V extrémnych prípadoch, pri nadmernej konzumácii kávy a kofeínových nápojov môže byť tento proces nebezpečný. Správny pitný režim a dostatočný príjem vody je základným predpokladom pre zdravie človeka.