Cukrovka a vhodné potraviny
Vhodnou potravou a správnou životosprávou môže diabetik prispieť k dosahovaniu lepších výsledkov v kontrole glykémie, znížiť hrozbu komplikácií tohto ochorenia a taktiež si predĺžiť a skvalitniť život.
Obmedziť, alebo vylúčiť by mal diabetik glukózu, med, čokoládu, biele pečivo. Taktiež tuky živočíšneho pôvodu, mäso, mäkkýše, mlieko, soľ, alkohol.
Odporúča sa strava bohatá na vlákninu, komplexné uhľohydráty (škrob),nízky obsah tukov. Preferovať tuky rastlinného pôvodu. V obmedzenom množstve je možné sladiť ovocným cukrom- fruktózou.
Zelenina je bohatá na vlákninu, antioxidanty a fytochemikálie s liečivými vlastnosťami a výhodou pre diabetika je nízky podiel uhľohydrátov.
Veľmi prospešný je pre diabetikov zeler, ktorý obsahuje glykokvín – látku s podobným účinkom ako inzulín, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Glykokvín obsahuje aj cibuľa a má tiež vplyv na zníženie krvnej glukózy. Artičoka obsahuje ďalšiu užitočnú látku – cynarín, s priaznivým vplyvom na detoxikáciu pečene, je vhodná pri žlčníkových problémoch a taktiež pomáha redukovať hladinu glukózy v krvi. Zemiaky obsahujú komplexné uhľohydráty, ktoré sa na glukózu premieňajú veľmi pomaly – počas troch až štyroch hodín trávenia v črevách. Tak nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú. Hlávkový šalát obsahuje veľmi málo uhľohydrátov, diabetici ho môžu jesť bez obmedzenia. Čakanka je veľmi vhodná, keďže obsahuje fruktózu ( inulín je polymér fruktózy).
Ovocie je treba konzumovať v kontrolovanom množstve, aj keď obsahuje fruktózu.
Medzi ovocie patrí aj avokádo, ktoré má vysokú biologickú hodnotu. Napriek tomu, že obsahuje cukor vo forme monosacharidov pre diabetikov je aj tak prospešné. Pomáha udržiavať hladinu glykémie, taktiež znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov.
Celozrnné obilniny spĺňajú dietetické požiadavky u diabetikov . Pomáhajú udržovať optimálnu hladinu glukózy, ktorá sa počas trávenia uvoľňuje pomaly. Pšeničné klíčky sú pre diabetikov veľmi prospešné, obsahujú vysoký podiel vitamínu B1 a E.
Strukoviny ,hlavne sója obsahuje až 36% bielkovín ( viac ako mäso a mlieko)
a málo škrobu. Sú veľmi vhodné pre diabetikov.
Orechy obsahujú vysoké percento vitamínu B a E. Keďže majú veľa tuku, treba ich konzumovať v obmedzenom množstve, denne najviac 1 polievkovú lyžicu. Pri dodržaní tohto pravidla sú veľmi vhodné pre diabetikov.
Huby majú nízky obsah uhľohydrátov, ale vysoký podiel bielkovín a vitamínu B. Pri pokusoch sa zistilo, že konzumáciou húb (šampiňóny) sa znižuje potreba inzulínu na reguláciu krvnej glukózy.