Potraviny a cholesterol
Na začiatku pár slov o živote.
Niečo o genetike, teda o dedičnosti. Súvisí s otázkou, prečo stále viac ľudí má ťažkosti s vysokou hladinou cholesterolu ? Prečo stále viac ľudí trpí srdcovocievnymi ochoreniami? Čo sa zmenilo, sme iní ľudia ako pred sto, či tisíc rokmi? Genetika dokázala, že genetický kód človeka v minulosti a dnes je rovnaký. Geneticky sme sa nezmenili. Čo sa zmenilo? Odpoveď je krátka a jasná.
Zásadne sa zmenil spôsob života i prostredie, v ktorom žijeme.
Namiesto dlhých pochodov za prácou a potravou sedíme, stojíme a vozíme sa v aute. Schody nahradili výťahy, cestu do kopca zase lanovky. Prirodzený pohyb sa skrátil na niekoľko minút pomalej chôdze od dverí k autu, alebo z kancelárie do kancelárie. Pohybu je stále menej. Energetický výdaj máme minimálny, energetický príjem vysoký. K tomu nesprávna štruktúra potravín. Veľa tukov, soli, sladkostí a fast foodov..
Problémom je pitný režim, ktorý býva nedostatočný a nevyvážený.
Najvhodnejším nápojom zostáva kvalitná pitná voda. Pri zvýšenej záťaži a potení v kombináciami s kvalitnými minerálkami. Vhodným doplnkom sú ovocné šťavy, čaje, probiotické nápoje s biokultúrami. Tiež zeleninové šťavy. Čo je nevhodné, to sú sladké nápoje, ktoré obsahujú veľa cukru a glukózového sirupu. To vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a vzniku nadváhy a obezity. Kombinácia sladkého nápoja s fritovanými zemiakovými hranolkami a majonézou predstavuje vražednú kombináciu. To je základ fast foodovej stravy… Diplomaticky povedané, prototyp najhoršieho stravovacieho modelu.
Vhodné potraviny :
- čerstvá zelenina a ovocie
- chudé sladkovodné a morské ryby
- olivový olej
- celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice
- sója a výrobky zo sóje
- strukoviny
- nízkotučné a odtučnené mliečne výrobky
- orechy, mandle, gaštany v primeranom množstve
- kvalitné červené víno v malom množstve
Rybie mäso a tuk ako i olivový olej obsahujú veľké množstvo omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.
Olivový olej obsahuje vzácne látky, ako antioxidanty, fytosteroly a vitamíny, ktoré dodávajú jedlu výživovú hodnotu a kvalitu. Kvalitný olivový olej je základom takzvanej stredomorskej, mediteránskej kuchyne / Taliansko, Grécko, Francúzsko, Španielsko../ . V týchto krajinách je podstatne nižší výskyt srdcovocievnych ochorení. Dáva sa to do súvisu so spôsobom života a stravovania v týchto krajinách. So štruktúrou stravy a s konzumáciou veľkého množstva olivového oleja. Hlavnou zložkou olivového oleja je mononenasýtená kyselina olejová. Dáva olivovému oleju vysoký stupeň stability. Olivový olej sa neprepaľuje a je vhodný tak na teplú i studenú kuchyňu.