Cukrovka a umelé sladidlá
Cukor je oddávna prirodzenou súčasťou nášho jedla.
Je to najrozšírenejšie a najpoužívanejšie sladidlo. Sladká chuť je to, čo často vyhľadávame a bez sladkej chuti si nevieme život veľmi predstaviť. Niektorí z nás sú na sladkú chuť až závislí. Najprv to bol cukor z cukrovej trstiny a od 18 storočia sa jeho zdrojom stal repný cukor.
Repný cukor v Európe dominuje.
Trstinový cukor prevažuje v krajinách Stredne, Južnej Ameriky a Afriky, ktorí sú jej prirodzenými producentmi. Celosvetová spotreba cukru v posledných desaťročiach prudko stúpala. Prudký rozvoj potravinárskeho priemyslu a dopyt po cukrárenských výrobkoch znamenal výrazný tlak na produkciu cukru v celom svete. Cukor je neoddeliteľnou zložkou tisícov druhov potravín, ktoré sa denne spotrebujú v desiatkach krajín celého sveta. V bežnom živote a každodennej konzumácii si nikto ani neuvedomuje, kde všade sa nachádza a koľko ho zjeme. Táto explózia spotreby cukru vo svete a teda i u nás má i svoje nepríjemné a tienisté následky.
Cukor zohráva výraznú úlohu pri vzniku a rozvoji nadváhy a obezity a na to nadväzujúcimi metabolickými a srdcovocievnymi ochoreniami.
Stomatológovia potvrdia stále rastúci výskyt zubného kazu, gynekológovia a kožní lekári zase rastúci výskyt plesňových infekcií. Cukor znamená v metabolickom preklade vysoký objem kalórií so všetkými dôsledkami.
Umelé sladidlá majú cieľ a ambíciu tieto negatívne dopady zmierniť a pritom nahradiť prirodzenú sladkú chuť v potravinách.
Rozdeľujú sa podľa chemického zloženia na dve skupiny :
1. Cukry
2.Cukrové alkoholy – sorbit, xylit, manit, maltit
Rozdeľujú sa podľa obsahu energie tiež na dve skupiny :
- Neenergetické, alebo inak aj nekalorické / aspartan, sacharin /.
- Energetické, alebo aj kalorické / sorbit, fruktóza /.
Na Slovensku sa najčastejšie používajú aspartan, cyklamát a a sacharín. V nápojoch, sladkostiach, cukrovinkách, potravinách pre diabetikov, v zmrzline, v sterilizovanej zelenine a ovocí. Umelé sladidlá majú svoje výhody a benefity, nie sú ale univerzálny prostriedok. Ich použitie je stále problémoch pri redukčných diétach, lebo fixujú stálu chuť a dopyt po sladkých chutiach. Umelé sladidlá nie sú vhodné pre deti a tehotné ženy. Niektoré z umelých sladidiel po počiatočnej sladkej chuti zanechávajú horkú príchuť a viaceré majú dosť vzdialenú chuť od prirodzenej chuti cukru. Stále sa vedú diskusie o bezpečnosti umelých sladidiel.
Všetky u nás používané umelé sladidlá boli schválené príslušnými zodpovednými inštitúciami.
Do popredia sa miesto umelých sladidiel stále viac dostávajú trstinový cukor, javorový cukor a melasa. Výhodou je, že sú to prirodzené prírodné látky so sladkou chuťou, s obsahom vitamínov a minerálnych látok i stopových prvkov. Preto sa stále viac stávajú súčasťou jedálneho lístka i na Slovensku.