Prírodná liečba depresie
Príroda nám poskytuje veľa možností. Pomáha liečiť i uzdravovať.
Príroda dokáže pomôcť i depresii. Depresia je chronické duševné ochorenie. Vyžaduje dlhodobú komplexnú a systematickú liečbu. Nemali by sme zabúdať na prírodu. Príroda nám podáva pomocnú ruku. Prírodná liečba pomáha liečbe depresie, pomáha zlepšiť a obnoviť stratenú duševnú rovnováhu.
Potraviny, ktoré obsahujú látku tryptofán.
Tryptofán je prekurzor významného neurotransmitera, ktorý sa nazýva sérotonín. Sérotonín je látka, ktorá dodáva nášmu mozgu pocit pokoja a spokojnosti. Tým si znižuje riziko vzniku a rozvoja depresie. Tryptofán tak pozitívne ovplyvňuje náladu. Chemicky je tryptofán aminokyselina, ktorá je prítomná v potravinách. Množstvo tryptofánu, prítomného v potrave tak ovplyvňuje množstvo sérotonínu v mozgu. Prirodzeným zdrojom tryptofánu sú strukoviny ako fazuľa a šošovica. Dôležitým zdrojom sú aj orechy.
Celozrnné potraviny.
Dôležitým zdrojom tryptofánu sú i obilniny ako ovos, pšenica, kukurica i ryža. K tomu môžeme prirátať i otruby i klíčky. V obilninách okrem sérotonínu nachádzame i vitamíny skupiny B. Podporujú tvorbu sérotonínu a tým i správne fungovaniu mozgu a zlepšenie mozgových funkcií. Obilniny sú výbornou a ľahko dostupnou formou zdravej a hodnotnej potravy.
Stredomorská kuchyňa.
Stredomorská, čiže mediteránska kuchyňa vyznačuje veľkým obsahom surovej zeleniny a ovocia. Stredomorská kuchyňa obsahuje veľa zeleniny a ovocia, obsahuje veľký obsah orechov, strukovín a olivového oleja. Obsahuje veľa rýb. K tomu trochu vína, mora a mediteránskej nálady. Veľa sérotonínu a viac dobrej nálady. Tým i menej depresie a smutnej nálady.
Kyselina listová a foláty.
Kyselina listová a jej soli, ktoré sa nazývajú foláty, sú látky potrebné pre mozog a nervovú sústavu. Predstavujú prírodné látky, ktoré sú prirodzenou bariérou pred vznikom depresie. Naopak, nízka hladina folátov predstavuje zvýšené riziko vzniku depresie. Práve nedostatok kyseliny listovej a folátov predstavuje v praxi častú formu vitamínovej nedostatočnosti v niektorých oblastiach. Tieto oblasti sú spojené s vyšším výskytom depresie. Prirodzeným zdrojom folátov sú fazuľa, šošovica, špenát, šalát, špargľa i brokolica. Ale tiež avokádo, pšeničné klíčky i vlašské orechy. Dôležitým zdrojom je i čerstvé ovocie.
Omega-3 mastné kyseliny.
Mnohé odborné štúdie už potvrdili antidepresívny účinok omega-3 mastných kyselín. Naša prirodzená strava obsahuje často nedostatok omega-3 mastných kyselín. Tým sa zvyšuje i riziko vzniku depresie. Najdôležitejšou omega-3 mastnou kyselinou je kyselina alfa-linolénová. Omega-3 mastné kyseliny sú najviac prítomné v rybom oleji, čerstvých rybách, v sóji a vlašských orechoch.