Cukor a jeho náhrady
Cukor je v poslednej dobe považovaný stále viac za látku, ktorá neprospieva nášmu zdraviu.
Cukor je považovaný za spoluvinníka pri vzniku rôznych chorôb a zdravotných ťažkostí. Biely cukor sa vyrába opakovanou rafináciou suroviny. Rafináciou vzniká biely prášok, takmer stopercentný sacharid. Naproti tomu, hnedý cukor neprechádza viacnásobnou rafináciou. Zostávajú v ňom stopy melasy, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny. Melasa spôsobuje tmavé sfarbenie hnedého cukru. Vďaka látkam, prítomným v melase je hnedý cukor považovaný za vhodnejší a zdravší.
Med
Obsahuje fruktózu, glukózu a malý obsah sacharózy. Vďaka nízkemu obsahu vody ( cca 17 percent) sa v ňom nekoncentrujú zo vzduchu kvasinky. Obsahuje vysoký obsah cukru, ktorý napáda baktérie a med sa tak prakticky vôbec nekazí. Med má dôležité protizápalové účinky. Zvyšuje imunitu, zlepšuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Med pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Med nektárový pochádza z nektáru kvetov. Med medovicový z miazgy lesných drevín, a to hlavne ihličnatých. Liečivé látky v mede sa ničia teplotou nad 40 stupňov Celsia. Do pokrmov ho treba pridávať vychladnutý. Agátový med obsahuje viac fruktózy. Je vhodný pre diabetikov.
Dostupné sú i iné prírodné sladidlá. Ich použitím môžeme bežne používaný cukor v našom jedálnom lístku minimalizovať, alebo až celkom vylúčiť.
Melasa
Melasa je prírodná látka, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového, alebo repného cukru. Ak je dodržaný šetrný technologický postup výroby, vzniknutá melasa obsahuje veľa dôležitých látok pre ľudský organizmus. Obsahuje draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a vitamíny skupiny B. Má priaznivý účinok na krvný tlak. Odporúča sa ľuďom trpiacim na anémiu a osteoporózu. Skladá sa z fruktózy, sacharózy a glukózy. Môže sa konzumovať priamo, ale používa sa i na varenie a pečenie.
Javorový sirup
Obsahuje sacharózu, vápnik, železo a vitamíny. Do krvi sa vstrebáva cez črevnú stenu. Nezaťažuje pankreas tak, ako obyčajný cukor. Získava sa z javorovej miazgy. Na 250 ml sirupu sa spotrebuje až 10 litrov miazgy. Najväčším producentom na svete je Kanada. Vyrába sa v 4 triedach kvality.
Jačmenný sirup
Získava sa fermentáciou z jačmeňa zmiešaného so sladom. Má polovičnú sladkosť v porovnaní s bielym cukrom. Naopak má veľa prospešných látok, o ktoré je biely cukor ochudobnený. Pôsobí priaznivo na hladinu cukru v krvi. Znižuje hladinu cholesterolu a znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.
Sladenka
Sladenka je výťažok z naklíčeného jačmeňa. Obsahuje vitamín B6, niacin a iné stopové prvky. Používa sa ako sladidlo do čaju, alebo kakaa. Používa sa k príprave pečiva, perníkov a ovocných štiav. Pri návšteve bioobchodov môžeme nájsť veľa ďalších druhov sirupov. Napríklad ryžový, pšeničný, špaldový, alebo kukuričný sirup. Zriedkavejšie ďatlový, alebo rakytníkový sirup. Jakonový sirup z juhoamerickej rastliny Jakon s výraznou karamelovo-ovocnou chuťou.