Zážitok z jedla a vína
Pohostinnosť je nádherná ľudská vlastnosť.
Býva spojená s príjemnými a nezabudnuteľnými zážitkami. Tieto chvíle sa zvyknú spájať i s dobrým jedlom. Dobré jedlo s dobrým vínom. Pohostinnosť nie je vonkoncom iba o jedle a pití, ale nejako to už spolu súvisí. Väčšina z nás rada prejavuje svojim priateľom pohostinnosť. Nemusíme pritom podávať menu s mnohými chodmi, ani navštíviť najluxusnejšie reštaurácie. Je to viac o pocite a záujme. Každý si môže nájsť správnu formu podľa vlastných predstáv a individuálnych možností. Záujem znamená, venovať príprave trochu času a predstavivosti. Výberu jedla a vína venovať trochu pozornosti. Rozmýšľať a zaujímať sa. Dobrým návodom je vyberať jedlo a víno podľa aktuálnych ročných období. Dať prednosť čerstvým, domácim a sezónnym jedlám. K nim starostlivo vyberať vhodné vína. V lete je zážitkom stolovanie pod holým nebom. S ľahkými a osviežujúcimi vínami. V treskúcich mrazoch za oknami dáme radi prednosť výdatnejšiemu jedlu s plnším vínom. Všetko na Zemi podlieha neustále zmene. Ročné obdobia, počasie i jedenie. V každom období nám príroda ponúka na stôl vždy rôzne dary. Ak chceme byť dobrí hostitelia, venujme trochu času príprave. Zamyslime sa, čo ponúkneme našim hosťom. Nemalo by to stresovať, malo by mu to prinášať radosť a pozitívne očakávanie.
Pozvime toľko hostí, koľko dokážeme zvládnuť.
Nepreceňujme sily, veď i zajtra je deň.. Vyhýbajme sa experimentom. Snažme sa podávať odskúšané a osvedčené jedlá. Naši hostia nie sú pokusní králici. Venujme sa predovšetkým hosťom, nestrácajme viac času v kuchyni, ako je nevyhnutne potrebné. Hostia prišli za nami, sú zvedaví predovšetkým na nás. Jedlo a víno len dotvárajú správnu a príjemnú atmosféru, nie naopak. Rešpektujme hostí. Nevnucujme im jedlo a pitie. Každý má svoju vlastnú mieru, ktorú treba rešpektovať.
Na stôl vždy patrí čerstvá čistá voda.
Voda je nápoj, ktorý nebol nikdy prekonaný. Nič nemôže nahradiť obyčajnú čistú vodu. Dobré jedlo si zaslúži dobré víno. Nemusí byť drahé. Niekedy je to viac o správnom a citlivom výbere, ako o značke a cene. Správne víno dokáže vyzdvihnúť charakteristiku jedla. Dodať mu chuť i noblesu. Nie sú žiadne príkazy, ani záväzné pravidlá. Každý má svoje chuti a svoje priority. Nie je jediná, univerzálna a najlepšia kombinácia. Vždy sú možnosti. Vždy je na výber. Každý má svoj štýl. Rozdielnosť nie je na škodu. Odborníci radia rôzne zaujímavé i osvedčené kombinácie. Nechajme sa inšpirovať, poučme sa, ale ostaňme sami sebou. Nakoniec, ide o náš zážitok.