Šumivé víno
Šumivé víno sa teší neobyčajnej obľube a popularite.
Poznáme ho tiež ako šampanské. Teší sa obľube u žien i mužov. U mladých i starších. Šumivé víno je lahodný a vzrušujúci nápoj. Jeho kolískou je Francúzsko. Šumivé vína sa produkujú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Na trhu stále dominuje práve Francúzsko. Kvalitou, sortimentom i objemom produkcie. Prečo šampanské ?
Pôvod tohto druhu vína je v kraji Champagne v severnom Francúzsku.
Kraj Champagne sa vyznačuje chladnou klímou. V chladných podmienkach dozrieva hrozno, z ktorého sa vyrábajú tieto skvostné a znamenité vína. Kolíska pravého, nefalšovaného šampanského.
Kvalitné šampanské je dokonale osviežujúce, lahodné, živé s príchuťou biskvitov.
Klíma ostatných oblastí sa od materskej oblasti šampanského odlišuje svojou teplejšou klímou. Preto sa šumivé vína z týchto oblasti odlišujú od pravého šampanského. Zaujímavé šumivé vína sa rodia v Austrálii, v Kalifornii a na Novom Zélande. V Starom svete je to napríklad Nemecko, producent vynikajúcich a kvalitných šumivých vín. Nazýva sa sekt, býva zvyčajne ľahký a sladký. V Španielsku sa nazýva cava. Taliansko produkuje svoje moscato a prosecco. Šumivé víno býva i červené, napríklad talianske lambrusco.
Technologicky je princípom šumivého vína pretlak CO2 vo fľašiach.
Za normálnych okolností pretlak CO2 vo fľašiach vína pri 20 stupňoch Celsia nepresahuje 50 kPa, perlivé vína majú pretlak 50 až 250 kPa. Pri šumivých vínach dosahuje pretlak vo fľašiach ešte vyššie hodnoty, pretože šumivé víno podstupuje sekundárnu fermentáciu.
Kvalitné a správne podávané šampanské je vynikajúci aMpríjemný spoločník na príjemné a pohodové chvíle.
S priateľmi, s rodinou i na spoločenské akcie a podujatia. Skrýva v sebe niečo noblesného a slávnostného. Svoju kráľovskú gracióznosť. Dokáže povzniesť telo i ducha, je dokonale osviežujúce. Jemné a pikantné. Zanecháva krémovú a biskvitovú chuť.