Talianske vína

Talianske vína jednoducho milujeme.

Nepoznám žiadneho znalca, ani milovníka vína, ktorý by nebol uchvátený niektorým z vynikajúcich talianskych vín. Zážitok sa väčšinou opakuje s každým novým vínom. Taliansko si nás získalo svojimi vynikajúcimi a vzrušujúcimi vínami. V Taliansku sa vína vyrábajú až na výnimky z ich tradičných domácich odrôd. Taliansko disponuje svojim vynikajúcimi domácimi odrodami . O tom niet najmenších pochýb, ani sporu.

Talianske vína sú originálne a nenapodobiteľné.

Chutia inak, ako všetky ostatné. Biele i červené. Talianske vína disponujú veľkou variabilitou chutí. Taliansko disponuje mnohotvárnosťou štýlov. Určuje ich rôznorodá mikroklíma a rôznorodosť talianskych odrôd. Nádherná krajina disponuje priam ideálnymi podmienkami na pestovanie hrozna. Výborné terroir, veľa slnka a mierne podnebie.

Taliansko je nádherná a veľmi rozmanitá krajina.

Plná histórie a tradícií. Krásna príroda, slnko a more.. Taliansko začína na severe od upätí Álp a končí na juhu dotykom so severnou Afrikou. Krajina disponuje vynikajúcou pôdou, ako stvorenou pre rast viniča. Taliansko je veľkým producentom vína. Produkuje rozmanitú štruktúru vín. Od najjednoduchších stolových vína, označovaných ako Vino de Tavola cez regionálne vína označované ako IGT, čo znamená Indicatione Geografica Tipica až po drahé a kvalitné vína. Tie sú označované ako DOC, alebo DOCG. Pri návšteve vinotéky si určite všimneme tieto označenia. DOC garantuje pôvod, odrodu a spôsob spracovania. DOCG i kvalitu. Niektoré DOC a DOCG majú ešte kategóriu centra, alebo classico. Stojí za to osvojiť si tieto označenia. Pomôžu nám ľahšie sa zorientovať v bohatej škále talianskych vín.

Taliansko disponuje tisíckami veľkých i malých pestovateľov vína.

Od malých vinárstiev až po veľké spoločnosti. Od neznámych vinárov až po slávne a svetoznáme značky. Taliansko nám poskytuje bohatý výber, rozmanitosť zážitkov a neopakovateľné gurmánske kreácie. Spolu s vynikajúcou talianskou kuchyňou, ktorá preslávila krajinu po celom svete, dokáže víno vytvoriť skoro gurmánske zázraky. Všetci milujeme taliansku kuchyňu i talianske vína.

Taliansko sa môže pýšiť mnohými preslávenými vinárskymi regiónmi.

Od severu na juh. Nemôžeme spomenúť všetky, lebo je ich veľa a každý región má niečo originálne, čím sa odlišuje od ostatných. Spomeňme tie najznámejšie. Na severovýchode je to určite Piemont. Na sever od Janova sa pestuje vynikajúca talianska odroda Nebiollo, ktorá je základom vynikajúcich červených vína ako je Barolo, Barbaresco a Barbera. Môžeme pokračovať Lombardiou a Veronou. Tam v oblasti jazera Lago de Garda sa rodí vynikajúce talianske Soave. Cestou na východ sa dostávame do Trentina a Alto Adige. Alto Adige je v preklade Južné Tirolsko. Od nepamäti súčasť Rakúskej monarchie. Teda trochu i súčasť našej histórie. Disponuje vynikajúcimi tramínmi, chardonnay i ružovými vínami. Kúsok na juh sa rozprestiera Benátsko. Veľká a známa vinárska oblasť. Kto nepozná Bardolino ? Pomaly sa presúvame do stredného Talianska. Oblasť Emilia Romagna to je pravé talianske Sangiovese. Originálna a neopakovateľná odroda. A potom nasleduje skutočná perla, Toskánsko ! Toskánsko, to je Chianti. Celý svet pozná toto skvelé a výnimočné červené víno. S Toskánskom susedia ďalšie vinárske regióny ako Umbria, Montepulciano, alebo Montalcino s jeho slávnym Brunellom. Ani juh Talianska nezaostáva. Campania pri Neapole, Puglia, alebo Kalabria sú staré tradičné vinárske regióny. Nesmieme zabudnúť na ostrovy ! Sicília, alebo Sardínia s jej Vermantinom. Taliansko je neobyčajný a neopakovateľný vinársky zážitok, raj milovníkov vína.

Strom Zdravia 2