Dobré jedlo a dobré víno

Víno a jedlo patria jednoducho k sebe.

A aby bola harmónia dokonalá, pridajme ešte dobrých priateľov. Taká spoločnosť je zdrojom radosti, pohody a odpočinku. Víno zvyšuje pôžitok z jedla i z príjemnej spoločnosti. Vyspelé svetové kultúry dobre svoju poznajú  tisícročnú tradíciu. Vo Francúzsku, Taliansku, alebo v Grécku je víno nepostrádateľnou súčasťou každého stolovania a priateľského posedenia. Víno prichádza na stôl automaticky. Jedlo chutí s vínom jednoducho lepšie. Víno zlepšuje nielen náladu, ale i trávenie. Víno uvoľňuje a pomáha vychutnať každé sústo. Pitie vína spomaľuje tempo konzumácie jedla. Tým zlepšuje jeho spracovanie a trávenie. V našich kultúrach je to trochu iné. Význam správneho zážitku z jedla a vína je trochu na vedľajšej koľaji. Jedávame rýchlo, povrchne a príliš nerozmýšľame a nevychutnávame. Sme viac konzumenti, ako labužníci. Škoda. Pomaly už prichádzajú pozitívne zmeny. Stále viac ľudí začína doceňovať význam zdravého stravovania a správnej konzumácie dobrého vína.

Víno je gastronomický nápoj.

Skvelý, zdravý a nenapodobiteľný. Urobme si malý test. Pripravme si päť druhov rôzneho jedla. Napríklad špagety, jahňacie kotlety, grilovanú zeleninu, viedenský rezeň a kura na paprike. Otvorme si fľašu vína, napríklad Rizlingu. Zapime každé jedlo pohárom vína. Výsledok ? Chuť vína sa bude meniť v závislosti na druhu jedla, ktoré sme konzumovali. Získame pocit, že zakaždým sme pili iné víno. Záver ? Chuť vína je zásadne ovplyvnená jedlom. Tým sme dokumentovali súvislosť medzi chuťou jedla a vína. Správne kombinácia jedla a vína vyzdvihne chuť jedného i druhého. Nesprávna a nevhodná kombinácia môže zhoršiť a zmeniť chuť oboch.. Z toho vyplýva dôležitý gurmánsky poznatok.

Správny výber jedla a vína. Ich správna kombinácia.

Stojí za to, venovať tomu pozornosť. Stojí za to, prečítať si niektorú knihu, ktorá sa venuje tejto zaujímavej problematike. Veľa vynikajúcich odborníkov dáva užitočné rady, ako zvýšiť pôžitok z jedla i vína. Zároveň jesť zdravo. Máme k dispozícii veľký výber jedál i vína. Z celého sveta. Jediné, čo potrebujeme, sú informácie a záujem. Objavíme krásne kombinácie jedla a vína. Zážitok je zaručený. Radosť z jedla i vína nadlho zostáva. Tieto skúsenosti a poznatky sa vyvíjali storočia. Od starovekého Ríma, cez stredovek až dodnes. Ako všetko, tak i gastronómia sa rozvíja. Stáť na mieste, znamená prichádzať o gurmánske zážitky a ochudobniť zdravie.

Život a svet sa menia, mení sa i kuchyňa.

Víno je dôležitá súčasť modernej a zdravej kuchyne. Kvalitné, správne skladované a vhodne servírované víno. Také víno môže výrazne pomôcť servírovanému jedlu. Dokonca i vyvážiť niektoré náhodné nedostatky jedla. Predovšetkým jedlá z polotovarov, či hotové jedlá. Ak podáme k takému jedlu naozaj správne víno, výsledok môže byť prekvapivo dobrý. Nepodceňujme silu a hodnotu vína. Víno pomáha jedlu a jedlo má rado víno. Vyberajme dôkladne a trpezlivo, jedlo i víno. Odvďačia sa príjemným zážitkom.

Strom Zdravia 2