Mladé víno

November má viac prívlastkov a označení.

Ľudových, veselých i romantických. Na jedno z najdôležitejších by sme nemali zabúdať. November je čas mladého vína ! Lepšie povedané, jeho koštovky a prvých hodnotení. Mladé víno sa odborne definuje ako produkt primárnej fermentácie hroznového muštu. Prvá fáza tvorby vína.

Mladé víno sa často označuje ako svätomartinské, alebo svätokatarínske.

Podľa najznámejších mien, ktoré slávime v novembri.. Martinov a Katarín je našťastie veľa. Každý milovník vína s príchodom ich menín si spomenie na príchod nového, mladého vína. Každé víno prechádza štádiami vývoja. Má svoj rodokmeň a začína písať vlastnú históriu. Kolobeh sa každý rok opakuje. Každý rok je iný, každé víno je iné. Mladé víno je nezrelé a neskúsené, ale zároveň veselé a rozšafné. Ako mladá a neskúsená deva, ktorá sa vydáva do sveta. Má svoju krásu, svoju sviežosť a iskru. Zároveň trochu menej skúseností a zdržanlivosti.. Slovami začínajúceho poéta. Čaká ju dlhá cesta dozrievania. Do plnej krásy, originálnej chuti a neopakovateľného zážitku.

November je naozajstným sviatkom vína !

Všetci skutoční znalci a fajnšmekri sa už tešia. Sú nedočkaví, aby spoznali, čo tento rok dal, čím ich obdaroval.. Je to čas prvých hodnotení a opatrných porovnávaní. Ktorý rok bol lepší ? Aké vína prinesie ? Milujem toto pokušenie. Rád objavujem tieto tajomstvá. Vinári vedia, o čom hovoríme. Mnohí múdri vinári hovoria, že piť mladé víno v polovici novembra je odvaha. Vína sú ešte na kvasniciach, čistia sa a pomaly formujú. Veľký čas pre každého vinára ! Ten pracuje s vínom, hrá sa sním a rozpráva sa s ním. Počúva a vníma jeho hlas. Víno ešte nie je dospelé. Mnohých to láka. Nečudo. Obľuba mladých vín stále rastie. Ľudia sú nedočkaví. Dlho je čakať do jari. Francúzi majú svoje Beujolois. Toto víno spôsobuje v niektorých krajinách hotové šialenstvo. Beujolais sa stalo skoro kultom. My máme naše dobré svätomartinské a svätokatarínske. Toho sa držme a neoľutujeme.

Ako chutí mladé víno ?

Každé inak ! Každé má niečo svoje, niečo iskrivé a zaujímavé. Spoločne ich spája ľahkosť, sviežosť a ovocné tóny v chuti i vôni. Nájdeme stovky odtieňov. Od lesného ovocia, cez ich kôstkových bratov až po tropické tóny. Intenzita farby býva u mladých vín väčšinou o jeden level nižšia. Škála farieb je u červených vín širšia. Obsah kyselín je od vína k vínu rozdielny a variabilný. Záleží od konkrétnej odrody, terroir vína a od rukopisu vinára. Mladé víno je skrátka zážitok. Tým, že je mladé, nečakáme zázraky. Víno je na začiatku svojej cesty. Treba mu dať čas dozrieť a ukázať kvality. Ale to, že vie poriadne potešiť zmysly, o tom niet žiadnych pochýb.

Strom Zdravia 2