Ako podávať víno

Správne podávanie vína je neoddeliteľnou podmienkou zážitku z vychutnávania dobrého vína.

Podávanie vína je niečo, ako malý rituál. Tento rituál si vyžaduje čas, potrebnú prípravu i nefalšovaný záujem. Správny výber vína, podávanie vína správnej teploty, podávanie vína v správnych pohároch prispieva k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Podávanie vína nie je ani tak otázkou peňazí, ako otázkou záujmu a úcty k nápoju.

Podávanie vína sa začína jeho kultúrnym a civilizovaným otváraním.

Jediné, čo k tomu potrebujeme je kvalitná a čistá vývrtka. Najlepšie vývrtky sú tie, ktoré uvoľňujú zátku vertikálne a majú otvorenú a hladkú špirálu. V prípade korkových zátok sa najlepšie osvedčujú vývrtky, ktoré sú potiahnuté teflónom. Tieto vývrtky nie sú naopak najvhodnejšie pri syntetických zátkach. Tie sa zvyknú lepiť.  Pokiaľ sa zátka zlomí, neostáva nič, len ju vtlačiť do fľaše pred naliatím vína. Nie je to tragédia, len bežná vinárska nehoda, ktorá sa môže prihodiť i skúseným someliérom.

Na rade sú poháre !

Na pitie vína potrebujeme správne a vhodné poháre. Dnes máme na výber širokú ponuku pohárov. Od tých jednoduchých až po tie exkluzívne, značkové. Ako príklad uvediem poháre od Clausa.J.Riedla, svetoznáma rakúska značka, pôvodom z Čiech. Nároční a solventní konzumenti vína dokážu do takých pohárov investovať i nemalé čiastky. Bežní konzumenti si vystačia s normálnymi, jednoduchými pohármi. Žiadny problém, žiadna hanba. Víno dobre chutí zo všetkých. Počet pohárov, ktoré potrebujeme je individuálny. Záleží od počtu našich hostí. Niekomu stačí zopár kusov, niekto ich potrebuje  niekoľko desiatok. Odborníci v zásade odporúčajú používať rôzne poháre na červené, biele a šumivé víno. Na červené víno sú to veľké a široké poháre v tvare tulipána, na biele víno sa používa zúžený pohár. Na šumivé víno vysoký a štíhly pohár. To je jednoduché a prehľadné delenie. Správne poháre môžu pomôcť vyzdvihnúť vína a ukázať v najlepšom svetle. Odborníci rozoznávajú špeciálne poháre na jednotlivé odrody vína. Napríklad bordovka, určená pre cabernety, merloty a všeobecne vína z Bordeaux. Môže mať objem až 0.8 litra ! Alebo rizlingovka., určená na rizlingy. Alebo pohár určený pre chardonnay. Ale, vráťme sa na zem ! Detaily nechajme fajnšmekrom. Čo nás neminie, je starostlivosť o poháre.

Naše poháre na víno musia byť dokonale čisté.

Používajme horúcu vodu. Používajme čo najmenej chemických čistiacich prostriedkov. Na utieranie sú najvhodnejšie ľanové utierky. Niektorí milovníci vína uprednostňujú jeho dekantáciu. Dekantácia znamená otvorenie vína presne určený čas pred konzumáciou a jeho preliatie do karafy. Tým sa umožňuje kontakt vína so vzduchom a jeho prevzdušnenie. Panuje všeobecná zhoda o prínose správnej dekantácie pri určitých druhoch vína. Napríklad Barolo, alebo Ribera.

Veľmi dôležitým faktorom správneho podávania vína je správna teplota.

Optimálna teplota servírovaného červeného vína začína od 18 stupňov Celsia a menej. Hustejšie a plnšie červené vína s teplotou okolo 18 stupňov Celsia. Stredne husté červené vína o niečo chladnejšie. Ľahké a mladé červené vína sa môžu podávať ešte chladnejšie. Keďže priemerná izbová teplota v domoch a bytoch sa pohybuje okolo 21 stupňov Celsia, červené vína treba chladiť. Pol hodina, alebo hodina pred podávaním v chladničke splnia úlohu. Ak potrebujeme chladiť rýchlejšie, môžeme použiť vedro s ľadom. Biele vína sa podávajú chladnejšie. Podľa odrody sa podávajú pri teplote 6 až 11 stupňov Celsia. Plnšie biele vína na hornej hranici tohto rozpätia. Ľahké, ovocné biele vína na dolnej hranici rozpätia.  Pokiaľ zostane zvyšok vína, tak najjednoduchší spôsob je nechať fľašu v chladničke. Niekedy sa oplatí preliať víno do menšej fľaše, aby sme vylúčili kontakt so vzduchom. Víno vydrží v chladničke uskladnené spravidla 2 až 3 dni.

Na záver slová klasika.

Väčšina fliaš vína je otvorená skôr, ako by mala byť. Väčšina vína je vypitá skôr, ako sa má. Väčšina sa vypije z nesprávneho pohára. Väčšina sa vypije s chybnou teplotou.  Snažme sa to teda napraviť ! Je to zábava a výsledok nám prinesie radosť a príjemný zážitok.

A zopár krátkych rád na záver.

Pohár nikdy nedržme hore za sklenenú časť ! Držme pohár za stopku, alebo ak si trúfame, tak za spodnú rozšírenú stopku. Teda za pätu pohára. Pozor ! Chce to cvik a pravidelný tréning. Ufúľaný, obchytaný a na nesprávnom mieste držaný pohár nie je najlepšou vizitkou. V reči vinárov, blížime sa k diskvalifikácii.. Okrem toho, víno v pohári zbytočne prehrievame. Víno stráca na kvalite a vlastnostiach.

Strom Zdravia 2