Ako posudzujeme víno
Víno možno posúdiť podľa rôznych kritérií.
Podľa farby, pôvodu,odrody, alebo ročníka. Pre potreby jednoduchej orientácie zotrvajme pri základnom delení.
Farba.
Biele víno sa vyrába z bielych odrôd hrozna. Napríklad Sauvignon, Chardonnay, alebo Devín. Biele víno sa môže vyrábať i z červených odrôd hrozna, ako napríklad Veltlínske zelené, alebo Tramín červený.
Červené víno. Vyrába sa z modrých odrôd. Napríklad Merlot, Frankovka, alebo Portugal.
Ružové víno. Poznáme dva druhy ružových vín, rosé a klaret. Odlišujú sa spôsobom výroby. Ružové vína sa vyrábajú z modrých odrôd. Šťava modrých odrôd sa po vylisovaní nenechávajú ležať na šupkách.
Odroda.
Na svete existuje nepreberné množstvo odrúd bieleho i modrého hrozna. Rátajú sa na tisíce. Od medzinárodných odrôd ako Cabernet Sauvignon, Merlot, alebo Syrah cez regionálne a lokálne odrody, pestované len na určitom teritóriu. Odrody sa líšia chuťou, farbou, vôňou i kvalitou. Mnohé zaujímavé odrody boli vyšľachtené i na Slovensku.
Ročník.
Označuje rok zberu. V zásade prichádza na trh vždy víno z predchádzajúceho roku. Výnimkou je len takzvané Mladé víno, alebo inak Martinské, vo Francúzsku zase Baujolais nouveau. Toto víno sa uvádza na trh prvý novembrový pondelok v roku jeho zberu.
Vinohradnícka oblasť.
Veľmi zaujímavé poznanie. Na svete existujú desiatky vinárskych oblastí a regiónov. Od tých svetoznámych ako Bordeaux, Bugrundsko, Toskánsko, Piemont, alebo Rijoja až po Južnú Moravu, Tokaj, alebo slovenské vinárske regióny a oblasti. Nezabudnime ani na Nový svet. Oplýva mnohými zaujímavými a špecifickými vinárskymi oblasťami, známymi svojim vínom. Poloha, nadmorská výška, pôda, množstvo slnečných dní, alebo podnebie určujú charakter pestovaného vína. Všetky tieto podmienky určujú terroir, ktorá je špecifická pre každý región. Sú to i tradície a história, ktorá ovplyvňuje vinárske regióny, ich produkciu, štruktúru a perspektívy.
Delenie vín podľa kvality je pomerne zložité a komplikované. Každá krajina má iné kritériá, delenie i označovanie. Víno sa v zásade delí podľa cukornatosti hrozna, alebo zvyškového cukru vo víne. Bližšie rozoberáme v článku KVALITA VÍNA.