Burčiaková sezóna
Burčiaková sezóna je romantický a vzrušujúci zážitok každej jesene.
Koniec leta a začiatok jesene je poznačený duchom pravej burčiakovej atmosféry. Čas príjemných posedení s rodinou a kamarátmi. K burčiaku neodmysliteľne patria lokše s husacinou. Vinári to dobre poznajú. Burčiak je prvý produkt, s ktorým sa môžu v tom roku pochváliť. Názory sú rôzne. Sú vinári, ktorí burčiak neuznávajú. Sú takí, ktorí uznávajú jeho poéziu. Našťastie. Burčiak je jednoducho skvelý nápoj. Bola by večná škoda, ho neokúsiť. Zvyk predávať burčiak je naša regionálna špecialita. Vo Francúzsku, či Taliansku sa s burčiakom vôbec nestretneme. Na Slovensku, na Morave, či v Maďarsku ale áno ! Burčiak je náš stredoeurópsky unikát. Počas burčiakovej sezóny ho nájdeme vo vinárňach, reštauráciách, trhoch, ale tiež pri cestách. Burčiak je niečo, ako predzvesť mladého vína. Má v sebe niečo vzrušujúce a provokujúce. Predstavuje určitú výzvu pre každého vinára. Burčiak má svojich obdivovateľov i verných fajnšmekrov. Nečudo. Každý rok je iný. Fajnšmekri poznajú silu tohto zážitku a urobia všetko, aby ho nepremeškali. Ako prvé sú k dispozícii iršajové, či muškátové burčiaky. Trochu neskôr prichádzajú mullerové, veltlínové a rizlingové burčiaky. Burčiak obsahuje 5-6% alkoholu. Burčiak je plný a bohatý v chuti. Vôňa je nasladlá, jemne ovocná, často až muškátová.
Burčiak má svoju hodnotu !
Obsahuje veľa vitamínov a stopových prvkov. Burčiak je čistý prírodný produkt. Má príjemnú chuť, je výborným doplnkom jedla a príjemným spoločníkom. Samozrejme, treba poznať svoju mieru. Ako vo všetkom.
Pozor na kvalitu burčiaku.
Dobrý burčiak sa dá poznať podľa farby a vône. Farba je mliečno biela, až svetlo zelená so žltými odtieňmi. Pozor na hnedé farby ! Pozor na podozrivé chuti a zápachy. Žiaľ, stretneme mnoho pseudoburčiakov podozrivého pôvodu a nevalnej kvality. Tieto falošné burčiaky obsahujú málo hrozna. O to väčšie zanechávajú bolenie hlavy. Opatrnosť pri výbere a kúpe tohto nápoja je vždy na mieste. Oplatí sa kupovať od osvedčených predajcov.