Sur Lie
Tajomný a záhadný výraz na etikete vína.
Nebojte sa, žiadne nebezpečenstvo nehrozí ! Táto tajomná poznámka na etikete skrýva malé vinárske tajomstvo. Metóda sur Lie pochádza ako inak, z Francúzska. Pôvod tejto technológie má svoju kolísku v meste Nantes.
O čo ide ?
Vína sur Lie ležia znamená, že víno dozrieva v sudoch, kde boli po celú dobu zrenia ponechané opotrebované a odumreté kvasinky. Víno je pravidelne premiešavané. Preto, aby odumreté kvasinky nezostávali trvalo na dne suda. Zjednodušene povedané, víno dozrieva na kale. Dochádza k autolýze kvasiniek, čím sa víno obohacuje o polysacharidy a monoproteíny. Pred plnením do fliaš sa víno zbavuje kalov.
Metóda sur Lie sa najviac aplikuje na odrodách Chardonnay a Rulandské šedé.
Metóda sur Lie si našla svojich priaznivcov. Nájdeme ich najčastejšie na vínach z Francúzska, ale metóda si našla priekopníkov i na Slovensku a Morave. Tešíme sa. Znovu sme sa o krok priblížili k vyspelej vinárskej Európe. Skúšali sme Chardonnay sur Lie 2009 od renomovaného vinárstva MrvaStanko. Bol to zaujímavý zážitok. Zaujímavé a netradičné víno. V chuti, farbe i vôni. Netreba sa nechať odradiť vyššou cenou. Za ten zážitok to stojí.