Barikové vína

Barikové vína nájdeme v každej dobrej vinotéke.

Nie je to len módny výstrelok. Barikové vína majú svojich ctiteľov a obdivovateľov. Laik si kladie otázku, čo je ten barik ?

Barikové sú vína, ktoré istý čas dozrievali v dubových sudoch.

Pôvod barikových vín nie je inde, ako vo Francúzsku. Francúzsko je pravlasť a kolíska barikových vín. Po francúzsky barrique. V odborných análoch sa píše, že všetko začalo v Bordeaux. Tento vinársky kraj zrodil pravé dubové sudy. A barik bol na svete. Barikové dubové sudy majú väčšinou obsah 225 litrov. Biele vína strávia v sudoch okolo 4-9 mesiacov. Červené o niečo dlhšie, 6-24 mesiacov.

Barikové vína majú špeciálnu chuť a vlastnosti.

Vďačia za to práve dubovým sudom. Dubové drevo odovzdáva vínu vyše stovky rôznych substancií. Substancie ovplyvňujú konečnú chuť, vôňu a celkovú poéziu vína. Barikové vína sú obohatené o ušľachtilé taníny a príjemnú vanilkovú chuť s neklamným odtieňom dubového dreva.

Barikové vína vynikajú plnosťou a zrelosťou.

Zrenie v dubových sudoch musí byť citlivé, aby dubové drevo neodovzdalo vínu príliš veľa svojich drevených aróm, ktoré môžu prekryť prirodzenú chuť vína.

Dubové sudy na výrobu barikového vína predstavujú pre vinára veľkú investíciu.

Dubové sudy sú drahé a môžu byť použité iba trikrát. Po treťom použití sa musí sud rozobrať a vnútri vyhobľovať. Sud sa znovu zloží a vypáli. Tým je znovu pripravený na nové trojnásobné použitie. Cena dubových sudov sa logicky premieta i do ceny barikového vína. Barikové vína nie sú lacné. Ich konečná cena je úmerná rozsahu ich vstupných investícií. Niektorí vinári nahradzujú klasickú výrobu barikového vína dozrievaním v dubových sudoch takzvaným aromatizovaním. Pri aromatizovaní macerujú vo víne sterilizované dubové hobliny. Víno získava chuťové parametre barikového vína. Laik ich ťažko rozozná. Skúsený degustátor a znalec áno. Pravé barikové víno je pravé barikové víno. Aromatizované víno nie je pravé barikové víno, ale víno aromatizované drevom.

Strom Zdravia 2