Víno a jeho chuť

Víno vnímame všetkými zmyslami.

Napriek tomu, chuť je zmysel, ktorý vždy dominuje. Predovšetkým u laikov a príležitostných konzumentov vína. Odborníci hodnotia víno dôkladnejšie a komplexnejšie. Zo všetkých pohľadov a aspektov. U ostatných zostáva v popredí chuťový vnem.

Chuť zanecháva dojem, chuť je zdrojom zážitku a pôžitku.

Chuťové poháriky rozhodujú.. Chuťové poháriky hodnotia váhu a štruktúru vína. Naberme si do úst dúšok vína, prevaľujme ho v ústach a premýšľajme o jeho chuti. Dĺžka a koniec dochuti sú hlavné indikátory kvality vína. Čím je dlhšia a príjemnejšia, tým je víno lepšie a kvalitnejšie.

Chuť vína nadväzuje na jeho vôňu.

Chuť odráža a nadväzuje na vnem, ktorý zanechala vôňa. Chuťou posudzujeme niekoľko základných parametrov vína. Sladkosť, kyslosť, horkosť, slanosť a ostrosť vína. Toľko odborníci. Posudzujeme, či je víno kyslé, sladké, alebo ostré. Tiež rovnováhu chutí. Pri suchých vínach sa môžeme stretnúť s malým množstvom zvyškového cukru. Teplejšie podnebie dáva vínu vyššiu plnosť a zrelšie príchute. Tiež vyšší obsah alkoholu. Vyššia hladina alkoholu dodáva plnším vínam hladšiu štruktúru. Naopak kyslosť dodáva vínam sviežosť a ostrosť. Predovšetkým vína z chladnejších oblastí vynikajú týmito vlastnosťami. Napríklad Rizlingy. Kyslosť musí byť vyvážená ovocnou chuťou a alkoholom, inak môže víno dostať až výrazne kyslý nádych. Rovnováha je dôležitá pre zachovanie kvality a hodnoty vína. Kyslosť sa stráca vekom. Niektoré mladé, biele a kyslé vína vekom a skladovaním strácajú predošlú výraznú kyslosť a vekom sa ich kyslosť dostáva do optimálnej hladiny. Ovocná príchuť je zárukou správnej rovnováhy.

Pri červených vínach dominuje v chuti prítomnosť tanínov.

Zrelosťou vína sa tanín zjemňuje. Predovšetkým v mladých červených vínach môže byť príliš vysoký obsah tanínu skôr prekážkou. Tanín dešifrujú tie chuťové poháriky, ktorými posudzujeme horkosť. Dôležitým chuťovým parametrom vína je jeho plnosť.

Plnosť vína určuje jeho charakter. 

Či ide o víno ľahké, stredne plné, alebo plné. Hlavný aspekt plnosti vína je alkohol. Hlavný, ale nie jediný. Víno s vysokým obsahom alkoholu, bude plné a ťažké. Umením vinára je dosiahnutie rovnováhy. Rovnováhy medzi cukrom, alkoholom, kyslosťou a tanínom. Čím lepšia rovnováha, tým lepšie a kvalitnejšie víno ! A nakoniec, už spomínaná dochuť vína.

Dochuť je chuťový vnem, ktorý vo nás víno zanechalo.

Lahodnú, príjemnú, čistú ? Rovnováha trvá ? Ak sa dochuť stráca rýchlo, pili sme jednoduché a lacné víno. Ak trvá dlhšie, 30-40 sekúnd, tak sme mali v pohári naozaj niečo kvalitné a hodnotné.

Strom Zdravia 2