Ako skladovať víno
Dôležitá otázka !
Správne skladovanie vína je predpokladom, aby naše víno nestratilo na chuti, kvalite a hodnote. Ak investujeme do nákupu dobrého a kvalitného vína, musíme mať na zreteli, aby sme udržali jeho kvalitu a neochudobnili sa o očakávaný zážitok. Je dosť mrzuté, prísť zlým skladovaním a manipuláciou o radosť z vína. Veľká väčšina vína je dnes určená na rýchlu konzumáciu. Môžu sa piť prakticky okamžite. Niektoré vína vydržia i niekoľko rokov. To znamená, že ich konzumáciu môžeme odložiť na neskorší čas.
Predpokladom na uchovanie kvality vína je správne skladovanie.
Dosiahnuť naozaj ideálne skladovacie podmienky je niekedy neľahký rébus. Nie každý má k dispozícii tradičnú vínnu pivnicu so všetkým, čo k nej patrí. Teoreticky ovládať najlepšie podmienky na skladovanie vína je jednoduché. Dosiahnuť ich v bežnej praxi je už komplikované. Mať k dispozícii dobrú pivnicu je vzácnosť a je to skôr výnimka. Väčšina milovníkov vína musí vystačiť so skromnejšími podmienkami. Netreba sa dať preto odradiť. I keď nemáme k dispozícii pravú pivnicu, nie je to úplne stratené. Stále tu zostáva i možnosť prenajať si vhodné miesto na skladovanie u niektorého vinára, alebo predajcu vína. Túto alternatívu využívajú skôr nároční a solventní milovníci vína, ktorí neľutujú náklady i nepohodlie preto, aby ich drahé a vzácne vína mali tie najlepšie podmienky. Ale vráťme sa domov. Do našich bytov a domov. Medzi tú väčšinu. Štandardných a bežných milovníkov vína. V priemernom dome, alebo byte je najväčším problémom požiadavka na teplotu.
Teplota je rozhodujúci parameter správneho skladovania.
Ideálna skladovacia teplota vína je 7 až 15 stupňov Celsia. Vyššie skladovacie teploty predstavujú potenciálny problém. Teploty nad 20 stupňov Celsia začínajú pomaly ohrozovať odložené víno. Najviac sú ohrozené šumivé a ľahké biele vína. Menej plné a opulentné červené vína. So zvyšujúcou teplotou a dobou expozície sa nebezpečenstvo zvyšuje. Víno je v ohrození. Problémom sú skutočne extrémne teploty, nad 30 stupňov Celsia. Niektoré ľudové tvorivosti, ako skladovanie vína v skriniach, garážach, alebo na povale sú blízko hazardu. Dôležitým prvkom pri tepelnej pohode vína je nemennosť teploty. V garáži sa teplota môže pohybovať od bodu mrazu v januári až po 30 stupňov Celsia v lete, doplnená o teplotu sálajúcu s práve zaparkovaného auta.. Dôležitým faktorom je i vlhkosť vzduchu. Ak je vzduch príliš suchý, korkové zátky sa vysušujú a prepúšťajú vzduch do fľaší. Klimatizácia dokáže poriadne vysušiť vzduch. Vysoká vlhkosť môže zničiť etikety a tým znemožniť orientáciu v uskladnenom sortimente. Uskladnené víno neznáša svetlo. Predovšetkým ultrafialové a slnečné.
Uskladnené víno by nemalo byť vystavené priamemu slnku.
Pozor na prítomnosť silných chemikálií v blízkosti uskladneného vína ! Ich zápach môže preniknúť do vína a úplne ho znehodnotiť. Lacné vína nie sú vhodné na skladovanie. Sú určené na rýchlu konzumáciu. Lacnejšie biele a ružové vína by mali byť skonzumované čo najskôr. Vína strednej cenovej a kvalitatívnej kategórie znesú dlhšie skladovanie. Skladovanie nie viac ako päť rokov.
Niektoré drahé a kvalitné vína sú vhodné i na dlhé skladovanie a archiváciu.
Samozrejme, nie všetky druhy vína. To platí o bielych i červených vínach. Vo všeobecnosti sa oplatí uskladňovať viac červené, ako biele vína. Najvhodnejšie biele vína na uskladnenie sú odrody Chardonnay, Rulandské biele, Chenin blanc, Ryzlingy, alebo Veltlínske zelené. Spomedzi červených vín sú to odrody Cabernet Sauvignon, Barolo, Barbaresco, alebo španielske odrody Rioja a Ribera.