Kofeinizmus a nadmerná konzumácia kávy

Môžeme priamo povedať, že káva sa stala naším kultovým nápojom.

Pitie kávy sa stalo súčasťou našej každodennej kultúry. Kultúra pitia kávy má už dlhú a bohatú tradíciu. Siaha až do stredoveku. Expanzia tureckých sultánov priniesla do Európy i kultúru pitia tohto výnimočného nápoja. Káva sa rýchlo udomácnila a získala veľkú obľubu. Konzumácia kávy zo storočia na storočie stúpala. V posledných desaťročiach zaznamenala obrovskú konjunktúru. Tak, ako sa otváral a približoval svet, tak prichádzali i nové druhy kávy. Nové chute, nové zážitky.. Pestovanie kávy sa stalo dôležitým ekonomickým odvetvím. Krajiny ako Brazília, Kolumbia a mnohé africké krajiny sa stali veľkými producentmi komodity. Ako rástla produkcia, tak rástol i spracovateľský priemysel. K tomu dobrá reklama a káva pomaly ovládla svet..

Káva obsahuje účinnú látku, ktorá sa volá kofeín.

Kofeín neobsahuje len káva. Vysoký obsah kofeínu majú plody guarany. Kofeín sa nachádza i v čaji. No práve káva je skutočný kozmopolitný nápoj. Dominuje na trhu a je najčastejším zdrojom kofeínu. Okrem kávy v posledných rokoch rýchlo expanduje i spotreba energetických nápojov s vysokým obsahom kofeínu. Rôzne energetické nápoje sú stále na vzostupe. V mnohých prípadoch sa kombinujú s kávou, či alkoholom. Tu už vzniká nebezpečný fenomén nadmernej a nekontrolovanej spotreby kofeínu a kombinácie s inými látkami. Pohybujeme sa v oblasti legálnych stimulancií. Pitie kávy, či energetických nápojov nie je legislatívne, ani technicky ničím obmedzované. V tom sa skrýva potenciálny problém.

Kofeín podporuje a udržuje bdelosť.

Tento účinok je len momentálny a krátkodobý. To môže pomôcť. Po uplynutí účinkov môže dochádzať k únave, strate koncentrácie, narušeniu spánkových stereotypov, či nervozite. Tieto problémy narastajú úmerne s množstvom spotrebovaného kofeínu. Spotreba kofeínu by mala byť vždy pod kontrolou. Kofeín sa rýchlo absorbuje z tráviaceho systému. Účinky nastupujú rýchlo, jeho biologický polčas je 3-6 hodín. Kofeín zlepšuje bdelosť a zvyšuje celkovú aktivitu. Prináša pocit sviežosti a eliminuje pocity únavy. Človek sa cíti povzbudený.

Káva a jej účinky na zdravie sú stále predmetom diskusií.

Počuli sme už veľa protichodných názorov. Kladných i záporných. Posudzuje sa účinok kávy na srdcovocievny systém a metabolizmus. Jeho vplyv na dýchanie, krvný tlak, či prekrvenie jednotlivých orgánov.Je to večná téma. Zhoda viac-menej panuje v tom, že striedma konzumácia kávy, to znamená 1-2 kávy denne má pozitívne účinky na organizmus a nepredstavuje významnú záťaž pre jeho fungovanie. Vyššia spotreba prináša so sebou zdravotné riziká.Rozhoduje množstvo vypitej kávy, ale tiež jej sila. Jednotlivé druhy kávy sa líšia nielen svojou chuťou, ale i silou, intenzitou a obsahom kofeínu.

Konzumácia kávy s mierou.

Všetko v živote by malo mať svoju mieru. Tiež konzumácia kávy. Poznáme ľudí, ktorý vypijú denne i 5-7 káv. To predstavuje vysoký prísun kofeínu. To má svoje sprievodné javy. Nervozitu, úzkosť, potenie, nespavosť, či poruchy trávenia. Kofeín stimuluje organizmus, ten je tak zrýchlený a nadmerne stimulovaný. Kombinácia s energetickými nápojmi môže byť doslova vražedná. Môže vyvolať až akútnu intoxikáciu kofeínom. Tá sa prejavuje vysokým krvným tlakom, tachykardiou, arytmiami, akútnymi poruchami metabolizmu, až kŕčovými stavmi. Kofeinizmus v tejto nekontrolovanej podobe predstavuje významné zdravotné riziko.

V živote sa častejšie stretávame s chronickým abúzom kofeínu.

V skratke. Pijeme viac kávy ako treba. Viac a častejšie. Na kávu sme si zvykli, je súčasťou každodenného života. Je súčasťou našich každodenných rituálov. Akosi automaticky. Je to náš každodenný spoločník. Príjemný a chutný spoločník. Na tom nie je samozrejme nič zlé. Pokiaľ to máme pod kontrolou.. Normálny konzument dokáže regulovať svoj denný príjem kávy. V prípade závislosti začína problém. Zvyšujú sa dávky, frekvencia konzumácie a dostavuje sa opakovaná intenzívna túžba po kofeínovom nápoji.

Strom Zdravia 2