Prevencia rakoviny hrubého čreva
Rakovina hrubého čreva patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenia.
Výskyt ochorenia v populácii neustále rastie. Postihuje stále nižšie vekové skupiny a predstavuje závažný zdravotný i ekonomický problém. Prognóza a priebeh ochorenia závisí od toho, v akom štádiu je ochorenie diagnostikované. Z toho logicky vyplýva, dôležitosť primárnej i sekundárnej prevencie.
Primárna prevencia je zameraná na predchádzanie vzniku samotného ochorenia.
Zjednodušene povedané, súbor krokov a opatrení, ktoré by mali znížiť a eliminovať riziko vzniku ochorenia. Primárna prevencia je individuálna a predlekárska forma prevencie. Zameraná na spôsob života, stravovanie a životný štýl.
Sekundárna prevencia je zameraná na včasný a efektívny skríning ochorenia.
Skríning znamená záchyt. Teda, objavenie ochorenia v jeho začiatočných fázach. Vo fázach, kedy je možné rakovinu hrubého čreva úspešne a efektívne liečiť. V princípe je to už lekárska forma prevencie pomocou jednoduchých a cielených ambulantných diagnostických vyšetrení. Vykonávajú sa bežne v ambulanciách všeobecných lekárov a sú zamerané na zisťovanie okultného krvácania v stolici. Systematicky sa zameriava na ľudí nad 50 rokov a rizikové skupiny pacientov.
Strava a rakovina hrubého čreva.
Zloženie našej stravy má priamy vplyv na zvyšovanie rizika vzniku tohto ochorenia. Nadmerná konzumácia červeného mäsa, údenín, či vnútorností má negatívny vplyv na výskyt tohto ochorenia. Rovnako tak nadbytočný príjem cukrov, vysoký príjem výrobkov z bielej múky a sladkostí. Negatívnym javom je nedostatok vlákniny v potrave. Tiež nedostatok minerálov a vitamínov. Problémom býva i nadmerná konzumácia vajec a tučných syrov. Osobitnou kapitolou je tiež nadmerná a pravidelná konzumácia alkoholu.
Tuky a rakovina hrubého čreva.
Tuky predstavujú najrizikovejšiu zložku potravy. Tuky negatívne ovplyvňujú mikroflóru čreva, zvyšujú obsah žlčových kyselín a podporujú rast nádorového tkaniva. Veľkým problémom je i tepelné spracovanie tukov vo forme smaženia, či vyprážania. Pri týchto procesoch vznikajú karcinogénne látky. Jedlá s vysokým obsahom tukov, takto tepelne spracované a ich častá a nadmerná konzumácia predstavujú významný rizikový faktor pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Krajiny s vysokým príjmom tukov v strave, kam žiaľ patrí i Slovensko, majú preto nelichotivé postavenie v rebríčkoch výskytu tohto ochorenia. Preto sa odporúča znižovať príjem tukov s našej strave a eliminovať tie tepelné formy ich úpravy, ktoré sú škodlivé. Týka sa to predovšetkým živočíšnych tukov.
Obezita a nedostatok pohybu.
Dnešný životný štýl. Sedavý spôsob života, nadmerný príjem kalórií a málo pohybu. Základ civilizačných ochorení. No nielen ich. I výskyt rakoviny hrubého čreva rastie v tej časti populácie, ktorá trpí obezitou a nedostatkom telesnej aktivity. Počet obéznych ľudí s rakovinou hrubého čreva rýchlo rastie. Odborníci varujú. Obezita významne zhoršuje prognózu a celkovú úmrtnosť u ľudí s ochorením. Málo pohybu znamená pomalé trávenie, prechod potravy črevami sa predlžuje. Sliznica čreva je vystavené pôsobeniu karcinogénnych látok. Pravidelný pohyb je prirodzený a nenáročný ochranný prostriedok i prevencia.
Naša strava môže byť účinnou prevenciou.
Nič nie je stratené. Máme veľa vo vlastných rukách. Teda, konzumujme viac vlákniny. Veľa surovej zeleniny a ovocia. Kapustu, brokolicu, chren, mrkvu, či špenát. Zemiaky, tekvicu, cibuľu, cesnak i sójové výrobky.. Celozrnný chlieb a cestoviny, ryžu a strukoviny. Každý deň dostatok tekutín. Potraviny bohaté na vitamíny, minerály a karotén. Preferujme skôr tuky s obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ako sú ryby, či olivový olej. Možností je veľa. Potrebujeme skôr pevnú vôľu a sebadisciplínu. Odvahu a motiváciu prekonať zaužívané stravovacie stereotypy.