Nevhodné potraviny
Zamerajme sa na nevhodné potraviny !
Skúsme stručne a jasne vymenovať potraviny, ktoré sú pre ľudský organizmus nevhodné. Potraviny, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.
Nevhodné potraviny :
Vyprážané, fritované a údené jedlá vo všeobecnosti !
- masť, slanina, tučné bravčové a hovädzie mäso, údeniny, salámy, klobásy, mleté mäsá
- oškvarky, maslo, palmový a kokosový olej, stužené margaríny
- tlačenka, paštéty, vnútornosti, jaternice, kačica, hus, zabíjačkové špeciality
- smotana, plnotučné a kondenzované mlieko, tučné syry, šľahačka
- tučné polievky z mäsa a vnútorností , hlavne zapražené a smotanové
- majonéza, majonézové šaláty, tatárska omáčka, husté a smotanové dressingy
- hranolky, smažené zemiaky, chipsy, hot dogy, hamburgery, langoše
- zmrzlina, nanuky a nanukové torty
- mliečna čokoláda, napolitánky, bonbóny, sladké cukríky, kokosové tyčinky
- torty, zákusky, koláče
- zaváraniny, kandizované ovocie, sladké lekváre a džemy
- sladké a čokoládové nápoje
- kokosové a búrske orechy
- alkohol
Pomerne dlhý zoznam. Určite by sa dalo, čo-to doplniť. Určite sa nám nepodarilo všetko vymenovať. Ak sa zamyslíme a spravíme nápravné kroky v našej životospráve, tak docielime výsledok.
V menovaných potravinách dominuje vysoký obsah nasýtených mastných kyselín.
Nasýtené mastné kyseliny vznikajú technologicky pri vyprážaní, alebo fritovaní potravín. Vznikajú aj procesom stužovania rastlinných olejov na margaríny. Margaríny sú dnes prakticky všade. V koláčoch, zákuskoch, krémoch, v zmrzline. V mliečnej čokoláde, majonéze, omáčkach i polievkach. V tukovom pečive. Čím je margarín lacnejší, tým menej kvalitný a obsahuje vyššiu koncentráciu týchto kyselín. Súčasná priemyselná výroba potravín uprednostňuje pred zdravším maslom lacné margaríny. To má za následok ich vyššiu konzumáciu v rôznych typoch potravín. Ľudský organizmus potrebuje tuky pre svoju funkciu. Ak chceme žiť zdravšie, musíme mať ich konzumáciu pod kontrolou. Pre vysoký kalorický potenciál musíme ich množstvo držať v rozumnej miere. Tuk je pre život nenahraditeľný. V tukoch sú rozpustné vitamíny A,D,E,K , ktoré sú pre život nevyhnutné.
Tuky konzumovať rozumne, racionálne, na prospech nášho zdravia !