Zemiaky sú istota

Zemiaky každý dobre a dôverne pozná.

Jedávame ich skoro denne. Berieme ich skoro automaticky ako našu tradičnú potravinu. Veď ich jedávame odmalička. Na všetky spôsoby, pri všetkých príležitostiach. Ako súčasť bežného každodenného obeda, alebo pri slávnostných rodinných príležitostiach.

Pestovanie zemiakov má na Slovenskú dlhú tradíciu i bohatú prítomnosť.

Zemiaky pestujú nielen poľnohospodárske farmy, ale i drobní roľníci, záhradkári a bežní ľudia na dedinách. Niektoré oblasti Slovenska sú tradičnými baštami pestovania tejto plodiny. Napríklad Orava, Liptov, či Záhorie. Zemiaky sú pomerne nenáročná plodina. Dajú sa pestovať skutočne univerzálne. Nepotrebujú špeciálne podmienky, ani špeciálne pôdy. Už menej ľudí pozná skutočný pôvod tejto našej každodennej plodiny. Zemiaky pochádzajú pôvodne z Južnej Ameriky. Kolíska zemiakov je teda na opačnej strane sveta. Zemiaky doniesli do Európy španielski dobyvatelia v polovici 16. storočia. Trvalo nejakí čas, kým si Európania zvykli na túto novú plodinu. Dnes patrí medzi základné a nenahraditeľné potravinové esencie.

Zemiaky sú zdravá, chutná a univerzálna potravina.

Využitie je skutočné široké a pestré. Poznáme veľa druhov rôznych zemiakov. Údajne poznáme vyše 100 druhov zemiakov. Líšia sa veľkosťami, farbou, tvarom i chuťou. Zemiaky sa dajú variť, piecť i grilovať. Pečú sa na panviciach, alebo v rúrach. Dajú sa pripravovať v pare, dajú sa jesť priamo v šupke. Veľa možností, veľa variantov. Dajú sa výborne prichucovať. Výborne sa kombinujú s inými potravinami. Zemiaky obsahujú veľa vlákniny a karotenoidov. Obsahujú veľa minerálov. Draslík, magnézium, vápnik, či železo. Zemiaky obsahujú veľa vitamínov. Obsahujú veľa antioxidantov. Sú výborné na konzumáciu v každom ročnom období. Poznáme stovky rôznych receptov na ich prípravu. Každý si môže nájsť ten pravý pre seba. Zemiaky nesklamú.

Strom Zdravia 2