Zdravé hrozno

Hrozno je výborné a zdravé ovocie.

Hrozno je naše tuzemské a sezónne ovocie. To podčiarkuje jeho hodnotu. Domáce potraviny by mali mať prednosť. A hrozno patrí našťastie k našich domácim potravinám. Hrozno je veľmi chutné a šťavnaté ovocie. Pestuje sa veľa rôznych druhov. Niektoré druhy sa používajú na výrobu vína, niektoré stolové hrozná sú určené v prvom rade na konzumáciu. Ja osobne mám rád oba. Veľmi mi chutí i hrozno primárne určené na prešovanie a výrobu vína. Milujem Irsai, Muškát i červenú Frankovku.

Hrozno je dôležitý a hodnotný antioxidant.

Hrozno má vďaka fruktóze dostatok energie, ale málo kalórií a minimum tukov. Obsahuje veľa dôležitých vitamínov, minerálov a stopových látok. Obsahuje vitamíny A,E,B a C. Hroznové šupky sú výborná vláknina. Zlepšuje činnosť a funkciu črevného systému. Obsahuje veľa kyseliny listovej a draslíka. Hrozno je výborný antioxidant. Posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. To má význam predovšetkým v období chrípok a prechladnutí. Predovšetkým červené hrozno obsahuje látky, nazývané flavonoidy, ktoré majú ochranný vplyv na srdce a cievy.

Čerstvé hrozno je naozaj ovocný klenot.

Jedávajme ho čo najviac a čo najčastejšie. Čerstvosť rozhoduje. Čerstvosť hrozna sa posudzuje podľa jeho stopky. Dobre a správne ho skladujme. Najlepšie v chladničke na spodných regáloch. Snažme sa kupovať čerstvé a zdravé hrozno. Prezreté a poškodené hrozno sa rýchlo kazí. Najlepšie hrozno je to, ktoré si môžeme priamo odtrhnúť vo vinohrade. Také hrozno nemá konkurenciu ! Hrozno môžeme výborne zakomponovať i do ovocných šalátov. Má dobré využitie v správnej a zdravej kuchyni.

Strom Zdravia 2