Špargľa nás prekvapí

Mnohí gurmáni považujú špargľu za nekorunovanú kráľovnú zeleniny.

Nechajme polemiky, ktorá zelenina je najlepšia. Každý má svoje vlastné priority. To nijako neznižuje prestíž takej skvelej a chutnej zeleniny. Nemali by sme brať špargľu ako módny gurmánsky výstrelok. Špargľa si zaslúži pevné a stabilné miesto na našom jedálnom lístku.

Špargľa má výborné výživové a kvalitatívne parametre.

Obsahuje vysoký obsah vody. Je veľmi ľahko stráviteľná. Plná vitamínov A,B,C a E. Plná dôležitých minerálov ako magnézium, draslík, či vápnik. Špargľa je močopudná, podporuje činnosť obličiek a vylučovanie škodlivých látok z tela. Disponuje vzácnymi éterickými olejmi, ktoré jej dodávajú typickú a nezameniteľnú chuť. Špargľa má pozitívny metabolický efekt a výborne sa osvedčuje pri redukčných diétach.

Špargľa sa pestuje i na Slovensku.

Slovensko určite nepatrí k špargľovým veľmociam, no môže sa pochváliť našou tuzemskou špargľou. Kto cestoval smerom od Malaciek k Veľkým Levárom na Záhorí, tak mohol obdivovať široké špargľové polia. Tým pádom, špargľu môžeme do istej miery považovať za našu domácu zeleninu. To je dobrá správa.

Špargľu by sme mali konzumovať predovšetkým v čerstvom stave.

Vtedy je najlepšia a má najlepšie nutričné parametre a hodnoty. Pozor na kvalitu a nezávadnosť zeleniny ! Špargľa nesmie mať hnedé škvrny. Ak stonka obsahuje vodu, vtedy je špargľa čerstvá. Špargľa by sa mala vždy zbierať v správnom čase. Pokiaľ bola zbieraná oneskorene, objaví sa to na chuti a kvalite. Špargľu treba vždy dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Poznáme dva druhy špargle, bielu a zelenú. Treba ich po umytí ošúpať a odrezať spodné konce. Hlavičky sú pomerne krehké, treba ich pri šúpaní držať, aby sa nezlomili.

Špargľa je nielen chutná, ale i univerzálna zelenina.

Zelenina so širokým a univerzálnym použitím v našej kuchyni. Možností je veľa, receptov neúrekom. Polievky, omáčky, omelety, šaláty.. Určite si ju obľúbime. Ako veľa ľudí pred nami. Bolo by určite na škodu, nechať ju stranou. Prekvapí, poteší a dodá potrebné látky.

Strom Zdravia 2