Kráľovský mak

Mak je významný zdroj prírodného vápnika.

Mak sa získava z rastliny, ktorá sa nazýva mak siaty. Mak obsahuje desaťnásobne viac vápnika, ako kravské mlieko. Mak obsahuje veľa dôležitých minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. 100 gramov maku obsahuje 40 gramov tukov, 28 gramov cukrov a 18 gramov bielkovín. Obsahuje 20 gramov vlákniny a k tomu spomenuté vitamíny a minerály.

Pestovanie maku má dlhú a bohatú tradíciu.

História maku siaha hlboko do Staroveku, zmienky nájdeme už s starovekom Egypte, alebo Perzii. Postupne sa rozširoval do Európy a Ázie. Pestovanie maku má i v našich zemepisných šírkach dlhú a bohatú tradíciu. Krajiny ako Česko, Rakúsko, alebo Slovensko sú významnými producentmi tohto úžasného artiklu. Najčastejšie sa pestuje mak odrody Azur, alebo Amarin. V týchto krajinách sa mak siaty pestuje na významných plochách. Žiaľ v posledných rokoch, nezmyselnými normami EÚ dochádza k znižovanie týchto plôch a nahrádza sa pestovaním repky olejnej. Škoda.

Mak je naša tradičná potravina.

Kto z nás nepozná vynikajúce makové dobroty ? Makové koláče, makové záviny, buchty s makom, alebo makové šúľance. Bežná a veľmi príjemná a chutná súčasť nášho stredoeurópskeho jedálneho lístka. Mak je skrátka dobrota. Mnohí z nás si nevedia život bez makových potešení ani predstaviť. Vôbec sa im nedivíme. Mnohí milujeme mak. Rôzne makové gurmánske kreácie nenechajú nikoho z nás ľahostajnými a sú častou príčinou porušovania našich stravovacích predsavzatí a záväzkov.

Mak má významné zdravotné účinky.

Overené časom a skúsenosťami. Vysokým obsahom vápnika je výbornou a prirodzenou prevenciou pred vznikom a rozvojom osteoporózy, teda rednutia kostí. Mnohé ženy by vedeli o tom rozprávať.. Mak ma pozitívne liečebné a preventívne účinky pri mnohých zdravotných problémoch ako sú migréna, chronická únava, alebo reuma. Má pozitívny vplyv na psychiku. Pomáha pri fyzickej námahe, eliminuje podráždenosť a ukľudňuje myseľ a emócie. Mak sa používa i lokálnej forme ako olej, alebo ako súčasť kozmetických liečebných prípravkov.

Mak je v niektorých krajinách stále zakázaný.

Dôvod je jednoduchý. Určitý typ maku sa používa na prípravu omamnej látky, ópia. Získava sa z neho i kodein a morfium. Ópium je historicky prvá známa omamná droga. Tento fakt bráni rozšíreniu maku v niektorých krajinách. Na škodu ich obyvateľov ! Sú ukrátení, že nemôžu spoznať čarovnú chuť maku a makových špecialít. Snáď im raz svitne na lepšie časy.. Mak je skvelá a chutná potravina. Smelo môžeme dať maku prívlastok kráľovský.

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií z tohto webu na váš email raz do týždňa.
Služba je bezplatná a môžete ju kedykoľvek zrušiť.

 

Strom Zdravia 2

Tento web pripravuje MUDr.Michal Šarafín. Ponuka reklamného priestoru na webe.

Ilustračné obrázky dreamstime.com

Strom zdravia e-mailom

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií na váš email raz do týždňa.

  • Inšpiratívne témy o zdraví.
  • Námety pre lepší životný štýl.
  • Tipy na zaujímavé články.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Potom každý týždeň dostanete jeden tip.