Cvikla pre chuť a zdravie

Cvikla je chutná a zdravá zelenina.

Na Slovensku má mnoho svojich milovníkov. Nečudo. Má u nás dlhú a bohatú tradíciu. Cviklu pozná každý od malička. Z nedeľných obedov, reštaurácií i školských jedální. Cvikla má svoju typickú príjemnú a zaujímavú chuť. Cvikla je nezameniteľná a neprehliadnuteľná. Naša dobrá cvikla.. ! Môžeme je konzumovať niekoľkokrát mesačne, bez najmenších problémov.

Má svoju zaujímavú a dlhú tradíciu.

Korene má v Stredomorí. S jej pestovaním začali už a antike Gréci i Rimania. Historické anály hovoria, že ju miloval sám Aristoteles. Rýchlo sa šírila po celom Stredomorí. Do Francúzska, Španielska i Portugalska. Odtiaľ loďami do Číny i Perzie. Popularita a obľúbenosť neustále rástla. Nachádza si stále viac verných konzumentov.

Cvikla má svoj typický vzhľad.

Predsa však poznáme viac druhov. Najznámejšia je červená guľatá. Sýtočerveno, až fialovo sfarbená. So sýtočervenou dužinou s bledšími pruhmi. Alebo Betina. Veľmi odolná odroda s hnedastým farebným nádychom. Výborná na konzerváciu. Renova, ďalší obľúbený druh. Hladká, valcovitá s príjemne sladkastou chuťou. A mohli by sme ďalej pokračovať..

Má veľký zdravotný potenciál.

Obsahuje veľa vitamínov. Predovšetkým skupiny B. Veľa kyseliny listovej i C vitamínu. Je bohatým zdrojom vlákniny a pektínu. Obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov. Zinok, jód, mangán i železo. Odborníci vyzdvihujú vysoký obsah kremíka. Ten zlepšuje pevnosť a elasticitu svalov a väziva. Zlepšuje pevnosť nechtov a vlasov, ako i pružnosť pokožky.  Cvikla zlepšuje metabolizmus i krvný obeh. Pomáha zlepšovať svalovú ostrosť a má celkové regeneračné účinky.

Cvikla má bohaté kulinárske využitie.

Nemusíme chodiť ďaleko.. Ako príloha k jedlám, do čerstvých šalátov ši lisovaná šťava zo surovej cvikly. Môžme ju i tepelne upravovať. Môžeme ju piecť, variť i grilovať. Môžeme ju zavárať. Cvikla sa dá dobre skladovať. V chladnom a tmavom priestore pre teplote 3-5 stupňov Celsia. Máme ju tak k dispozícii vždy, keď náhodou dostaneme chuť.. Napríklad k francúzskym zemiakom.

Strom Zdravia 2