Sur Lie

Tajomný a záhadný výraz na etikete vína.

Nebojte sa, žiadne nebezpečenstvo nehrozí ! Táto tajomná poznámka na etikete skrýva malé vinárske tajomstvo. Metóda sur Lie pochádza ako inak, z Francúzska. Pôvod tejto technológie má svoju kolísku v meste Nantes.

O čo ide ?

Vína sur Lie ležia znamená, že víno dozrieva v sudoch, kde boli po celú dobu zrenia ponechané opotrebované a odumreté kvasinky. Víno je pravidelne premiešavané. Preto, aby odumreté kvasinky nezostávali trvalo na dne suda. Zjednodušene povedané, víno dozrieva na kale. Dochádza k autolýze kvasiniek, čím sa víno obohacuje o polysacharidy a monoproteíny. Pred plnením do fliaš sa víno zbavuje kalov.

Metóda sur Lie sa najviac aplikuje na odrodách Chardonnay a Rulandské šedé.

Metóda sur Lie si našla svojich priaznivcov. Nájdeme ich najčastejšie na vínach z Francúzska, ale metóda si našla priekopníkov i na Slovensku a Morave. Tešíme sa. Znovu sme sa o krok priblížili  k vyspelej vinárskej Európe. Skúšali sme Chardonnay sur Lie 2009 od renomovaného vinárstva MrvaStanko. Bol to zaujímavý zážitok. Zaujímavé a netradičné víno. V chuti, farbe i vôni. Netreba sa nechať odradiť vyššou cenou. Za ten zážitok to stojí.

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií z tohto webu na váš email raz do týždňa.
Služba je bezplatná a môžete ju kedykoľvek zrušiť.

 

Strom Zdravia 2

Tento web pripravuje MUDr.Michal Šarafín. Ponuka reklamného priestoru na webe.

Ilustračné obrázky dreamstime.com

Strom zdravia e-mailom

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií na váš email raz do týždňa.

  • Inšpiratívne témy o zdraví.
  • Námety pre lepší životný štýl.
  • Tipy na zaujímavé články.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Potom každý týždeň dostanete jeden tip.