Ako kombinovať víno s jedlom

Jedlo a víno patria od nepamäti spolu.

Ako nájsť dvoch správnych partnerov, ktorý vytvoria harmonický pár ? Večná otázka. V živote, ale nielen tam. Platí to i v prípade jedla a vína. Určite sme už všetci počuli o osvedčených a tradičných kombináciách. Napríklad. Biele víno k rybám, k zverine. Nič v živote nie je jednoduché. Ani v tomto prípade. Jedlo je pestré, neustále sa vyvíja. Svetové kuchyne dynamicky rastú, menia sa chute, parametre i požiadavky na jedlo. Dôraz sa stále viac kladie a kvalitu a zdravie. Podobne s vínom. Preč sú tie časy, keď sme mali k dispozícii 3-4 druhy vína. Dnes je ponuka široká, možnosti kombinácií skoro neobmedzené.

Základné pravidlo je : nie sú žiadne absolútne a záväzné pravidlá.

Odborníci kulinári majú svoje dobré a osvedčené rady a skúsenosti. Je dobre počúvať odborníkov, učiť sa a spoznávať. Chuť zostáva stále naša. My sami rozhodujeme, čo nám chutí a akú kombináciu preferujeme. Treba skúšať. Spoznávať nové možnosti a kombinácie. Rozumne experimentovať. Získavať informácie a znalosti o víne i potravinách. Potom hľadať a skúšať.

Čím viac skúseností, tým viac sebadôvery.

Veľa sa dá naučiť i v dobrých a kvalitných reštauráciách, kde pracujú výborní a svetaskúsení kuchári. Mnohí z nich  zbierali poznatky v zahraničí, v špičkových hoteloch a uznávaných reštauráciách. Spoznali mnohé finty a zaujímavosti. Zaujímajme sa, čo máme na tanieri. Aké suroviny, aké prílohy, aké chute ? Pri kombinácii jedla a vína berme do úvahy teplotu a výraznosť jedla. Výraznejšie chuti vyžadujú výraznejšie vína. Významnú úlohu zohrávajú i prílohy. Vyberajme víno podľa chuti šalátu, alebo zeleniny. Pokiaľ podávame viac chodov a druhov vína, začínajme s ľahšími a suchšími vínami.

Rozumne kombinujme a rozumne vyberajme !

Staňme sa na chvíľu pozorným someliérom. Všímajme si sladkosť jedla. K sladkým jedlám patria sladké vína. Sladké víno sa určite nehodí k hovädziemu steaku, alebo jelenine. Stále sme svedkami, ako na naše stoly prichádzajú nové a nové jedlá. Je to naozaj vzrušujúce. Nové jedlá, nové vína, nové kombinácie. Dnes bežne varíme grécke, thajské, alebo toskánske jedlá. Stále máme i naše staré, dobré, domáce a osvedčené lahôdky. Bravčové kolená, pečené kapre, alebo domáce klobásy. Možnosti skoro neobmedzené.Vynásobme to počtom odrôd vína a dostaneme sa k zaujímavému číslu. Výsledné číslo znamená počet kombinácií. Trochu suchá matematika, ale na dokreslenie škály možností dobrá navigácia. Nie je možné pomenovať všetky kombinácie. Máme k dispozícii knihy, ktoré sa podrobne venujú kombináciám jedál a vín. Takmer veda. Možno zopár príkladov na ilustráciu. Jahňacie a Rioja, alebo Cabernet Sauvignon. Zverina a frankovka, Ribera, alebo Shiraz. Šaláty a Sauvignon, alebo Chardonnay. Ustrice so Chablis, alebo šumivým. Kačica a Pinot Noir, alebo Merlot.

Strom Zdravia 2