Grilovanie

Grilovanie je obľúbená letná zábava.

Pre mnohých takmer kultová záležitosť. Možno trochu výstrelok moderného západného životného štýlu. Možno štipka snobizmu. Pre väčšinu možnosť ako sa dobre najesť a napiť. Príležitosť stretnúť sa s rodinou, či s kamarátmi. Tak, či tak, grilovanie sa stalo súčasťou našej kultúry. Rýchlo sa tomu prispôsobili i obchodné reťazce. Ponúkajú v grilovacej sezóne množstvo produktov v rodinných baleniach a zľavách. Využili príležitosť.. Nakoniec, zákazník rozhoduje. Griluje sa v prírode,  záhradách i na terasách novostavieb.

Môžeme hovoriť o grilovacích hodoch.

Priaznivci grilovania si doprajú často skutočné hody. Ponuka je široká. Rôzne druhy mäsa a údenín, klobása, slanina, či marinované produkty. K tomu veľa piva, prípadne vína, či sem-tam nejaký destilát. Po celom namáhavom pracovnom týždni padne dobre. Ale..

Milovníci grilovania, pozor !

Táto kultúra a tento typ stravovania prináša svoje nástrahy a komplikácie. Začnime s kvantitou. Grilovací večer znamená často pomerne značný objem skonzumovanej potravy. Mnohí by vedeli rozprávať.. Koľko zjedli a koľko vypili. Griluje sa väčšinou v poobedných a večerných hodinách. Táto nálož predstavuje pomerne veľkú záťaž pre naše trávenie a metabolizmus. Organizmus sa musí vyrovnať s veľkou náložou potravy, alkoholu a kalórií. Kto chce chudnúť, mal by sa grilovaniu radšej vyhnúť.

Problémom je samotný spôsob grilovania.

Základom je kombinácia mäsa a vysokej teploty. Nie je rozhodujúce, o aký typ mäsa ide. V zásade je jedno, či ide o hovädzie, bravčové, či kuracie. Vysokou teplotou sa zo svalových bielkovín uvoľňujú niektoré karcinogénne látky. Heterocyklické amíny a aromatické uhľovodíky. Niektoré vznikajú ako následok kontaktu mäsa so splodinami horenia. Ako všade i tu platí, čím viac, tým horšie. Rada. Všetko s mierou a rozumom !

Rozumnou cestou je nižšia teplota pri príprave potravy.

Napríklad mäso predvariť. Odstrániť všetky spálené a obhorené kúsky. Niekedy je dobré počkať, kým oheň dohorí a grilovať na uhlíkoch. Trvá to dlhšie, ale je to podstatne zdravšie. Trochu si pritom pocvičíme vlastnú trpezlivosť, čo nebýva na škodu. Dôležité je udržiavanie grilu v čistote. Zo zdravotných i hygienických dôvodov. Nájdime si čas na dôslednú očistu nášho grilovacieho zariadenia. Po každom grilovaní. Základné pravidlo. Snažme sa znížiť teplotu, ktorú využívame v procese grilovania. Odporúčajú odborníci. Odporúčajú i použitie marinády, ktorá dokáže významne eliminovať množstvo vzniknutých škodlivých látok. Na záver. Nemusíme grilovať len mäso. Ale i zeleninu. Napríklad papriku, či brokolicu. Znižujeme množstvo kalórií i škodlivých látok. Zelenina obsahuje vlákninu i vitamíny. Dodá jedlu nové chute i zážitky.

Strom Zdravia 2