Pravý jogurt a biomlieko

Biomlieko nie je bežné mlieko.

Biomlieko je výsledkom ekologického chovu dojníc. Kravy žijú v zdravých a prirodzených podmienkach. Žijú v pokojnom prostredí za dodržiavania etických pravidiel chovu. V kontraste s intenzívnymi veľkochovmi. Vo veľkochovoch je základným motívom efektívnosť a výnosnosť. Ako sa dosahuje ? Predovšetkým tým, že kravy doja čo najviac mlieka. Snahou veľkochovu je dosiahnuť dojivosť až 40 litrov mlieka denne. To predstavuje pre organizmus kravy obrovskú záťaž. V minulých časoch dojili kravy v priemere 10-12 litrov mlieka denne. V kvalitných ekologických chovoch sa dosahuje denná dojivosť okolo 20-25 litrov denne. Veľký rozdiel. Ako sa dá dosiahnuť ? Maximálnou intenzifikáciou chovu. Vyšľachtením druhov kráv, ktoré dosahujú vysokú dojivosť. Kravy sú kŕmené vysoko výživným krmivom s cieľom čo najvyššej dojivosti. Majú minimálny životný priestor, minimum pohybu s cieľom, aby všetka energia smerovala k produkcii mlieka. Kravy chované vo veľkochovoch oveľa častejšie trpia rôznymi chorobami. Ich imunita je v porovnaní s ekologickými chovmi oveľa horšia. Často sú liečené antibiotikami, pričom ich minimálna časť sa dostáva do mlieka.

Biomlieko má oveľa lepšie kvalitatívne parametre.

Obsahuje vyššiu koncentráciu omega 3 mastných kyselín, antioxidantov i vitamínov. Biomlieko obsahuje viac bioaktívnych látok. Život v biochovoch má podstatne lepšie parametre. Kravy sú kŕmené výlučne biokrmivom. Majú potrebný životný priestor a výbeh na pastviny. Kvalita ich života je neporovnateľne vyššia. Použitie antibiotík je zredukované na minimálnu možnú mieru. Rozdiel je v kvalite mlieka i v jeho pôsobení na ľudský organizmus. Kravské mlieko z ekologických biofariem je zdravé, hodnotné a bezpečné. Výborné mlieko sa dá kúpiť i priamo z dvora, alebo z mliečnych automatov, ktoré prevádzkujú priamo výrobcovia biomlieka.

Poctivý jogurt pochádza z mlieka, smotany a jogurtovej kultúry.

Mal by byť čo najmenej priemyselne spracovaný. Nemal by obsahovať škrob, ani želatinu. Dnešné priemyselne vyrábané jogurty často dohusťujú škrobom, alebo sušeným mliekom. Zložkami, ktoré v pravom jogurte nemajú čo hľadať. Pravé jogurty sú vyrobené z biomlieka. Na rozdiel od bežných jogurtov neobsahujú škrob, želatinu ani umelé farbivá a príchute. Pravý jogurt ľahko spoznáme. Podľa chuti, farby i konzistencie. Má zdravú, prírodnú a neopakovateľnú chuť i arómu. Prirodzená chuť nie je prekrytá rôznymi umelými prísadami, farbami a sladidlami. Mnohé bežné jogurty sa pomaly ani nepodobajú na jogurt. Od pravého jogurtu sú veľmi vzdialené. Chuťou i parametrami.

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií z tohto webu na váš email raz do týždňa.
Služba je bezplatná a môžete ju kedykoľvek zrušiť.

 

Strom Zdravia 2

Tento web pripravuje MUDr.Michal Šarafín. Ponuka reklamného priestoru na webe.

Ilustračné obrázky dreamstime.com

Strom zdravia e-mailom

Prihláste si zasielanie zaujímavých informácií na váš email raz do týždňa.

  • Inšpiratívne témy o zdraví.
  • Námety pre lepší životný štýl.
  • Tipy na zaujímavé články.
Zatvoriť toto okno

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Potom každý týždeň dostanete jeden tip.